Зима

Зима
Пролет

6 юни 2017 г.

Чехия спира да приема мигранти

Страната няма да приема повече мигранти до изтичането на плана за разпределение през септември
 
Чехия ще спре да приема мигранти от Италия и Гърция по схемата на ЕС за квотно разпределение на пристигащите в Европа бежанци от съображения за сигурност.

Съгласно споразумение от 2015 г. Европейската комисия иска страните членки на ЕС да приемат общо 160 000 бежанци от Италия и Гърция. Няколко страни като Чехия обаче оспорват решението, а някои отказват да приемат мигранти по тази схема на преразпределение.

Към края на май Чехия е приела само десетина мигранти от общо 2691, каквато е нейната квота, по данни на агенция ЧТК. Страната няма да приема повече мигранти до изтичането на плана за разпределение през септември, заяви вътрешният министър Милан Хованец.

"Поради влошеното положение със сигурността и дисфункционалността на цялата система, правителството одобри предложение да се спре тази система за Чехия. Това означава, че Чехия няма да приема мигранти за преразпределяне от Италия и Гърция", каза Хованец след заседание на кабинета.

Полша, Унгария и Словакия отказват да приемат бежанци по тази схема. Словакия и Унгария оспорват квотите в Съда на ЕС.

Европейската комисия заяви, че ще реши този месец дали да заведе дела срещу страните, които отказват да поемат своята квота мигранти. Хованец каза, че чешкото вътрешно министерство ще координира защитата на страната от всякакви действия на ЕС срещу нея по този въпрос.

През октомври в Чехия ще бъдат произведени парламентарни избори. Имиграцията е деликатна тема, като повечето чехи са против приемане на хора от мюсюлмански страни.

По цялата квотна схема до момента в ЕС са преразпределени по-малко от 18 500 души.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар