Зима

Зима
Пролет

6 юни 2017 г.

Еманюел Макрон ще посети България през август

Бойко Борисов: Много е слънчев човек, не само енергичен. Той обича България, харесва му България. А това е от полза за нас.
 
Френският президент Еманюел Макрон ще посети България през август. 

Това обяви премиерът Бойко Борисов след срещата с Макрон в Елисейския дворец, цитиран от "Фокус". Борисов планира да покаже на Макрон как охраняваме границите си, стана ясно от думите му. Според българския премиер сега е моментът страната ни да атакува чакалнята за еврозоната.

Премиерът посочи, че двамата са разговаряли по основните теми, сред които са социалните политики и работните визи.

По думите на Борисов по време на срещата са били отчетени усилията на страната ни в сферата на финансите.

Той е категоричен, че с Макрон са поставили добро начало за сътрудничество и доверие.

От своя страна, Макрон посочи, че България е показала силна воля за отваряне към всички държави и за интеграция.

По думите му по време на срещата двамата са обсъдили въпроса за двустранното сътрудничество, темата за еврото и перспективите за сътрудничеството между двете държави в тази област.

"Имаме рядък шанс с предстоящото Председателство и с постигнатото като авторитет в Европа да атакуваме чакалнята на Еврозоната." Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов след среща в Елисейския дворец.

„Между българските и френските служби, както и европейските, имаме много добри традиции и работа. Виждате колко сърдечно и приятелски ни посрещат, защото действително сме много добри в това, което имаме като работа с обмен и информация с тях. България има рядък шанс с предстоящото Председателство и с това, което сме постигнали като авторитет в Европа да атакуваме чакалнята на Еврозоната. Това означава намаляване на лихвите по кредитите, гарантиране на инвестициите, изключване от Европа на две скорости. Разделението на Европа ще дойде по линия на Еврозоната. И когато си извън Еврозоната или чакалнята няма на кого да се сърдиш след това. Тези, които са вътре, искат да си защитят валутата и да избегнат гръцкият сценарий“, допълни премиерът Борисов.

На въпрос какво точно означават думите на президента Макрон, когато казва, че Франция ще помогне на България за Еврозоната и Шенген, Борисов поясни: „В момента техният финансов министър и нашият работят конкретно по темата. На 23 юни ще бъдем при финансовия министър на Германия, довечера и утре ще разговаряме по същите теми с президента и канцлера на Германия".

Борисов уточни, че изпращайки го, Макрон му е заявил, че България в момента и като стабилност, и като дисциплина, и като финансови и икономически показатели е много по-близко до сърцето на Европа, отколкото много от държавите вътре, в централната част.

Борисов уточни, че това му е трети президент на Франция, с когото работи.

„Много е слънчев човек, не само енергичен. Аз го познавам още като беше финансов министър. Идвали сме и сме говорили за чакалнята за еврозоната, какво мисли още тогава. Аз ги познавам политиците, той обича България, харесва му България, харесва му този регион и иска да бъде деен в тази посока. А това е от полза за нас“, каза още Бойко Борисов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар