Зима

Зима
Пролет

4 юни 2017 г.

Тереза Мей: Страната ни е прекалено толерантна към екстремизма

"Достатъчно! Нещата трябва да се променят!"
 
"Великобритания отново стана жертва на брутална терористична атака."

Това заяви британският премиер Тереза Мей в официално изявление след снощния атентат в центъра на Лондон.

В резултат на атаката са загинали най-малко 7 граждани и поне 48 са ранени, мнозина от тях са със сериозни наранявания. Тримата нападатели са ликвидирани от полицията.

Атентатът бе осъществен с микробус, връхлетял минувачи на моста Лондон бридж. В последствие терористите се насочили към района на пазара Бъроу маркет. Там нападателите атакували с ножове хората, ранявайки мнозина. Според очевидци те са носели жилетки с експлозиви, които в последствие се оказали фалшиви.

В резултат Тереза Мей свика заседание на извънредната правителствена комисия "Кобра". След заседанието тя направи официално изявление.

Британският премиер обясни, че това е третата атака, която Великобритания е преживяла през последните три месеца след атентата на метри от британския парламент и атаката в Манчестър.

"Достатъчно! Нещата трябва да се променят", заяви категорично Тереза Мей, която бе видимо ядосана от случилото се в столицата.

Тя посочи, че трите нападенията са обединени от ислямисткия екстремизъм. И добави, че "битката срещу екстремизма е едно от големите предизвикателства на нашето време"

"Това е идеология, която твърди, че нашите ценности са несъвместими с исляма. Тази идеология обаче няма да бъде победена само с полицейски операции за борба с тероризма", отбеляза британският министър-председател.

Мей допълни, че интернет средата предлага "сигурно място" на терористите, в което те комуникират и се радикализират. Според нея трябва значително да се увеличат усилията на властите по света за борба с екстремизма в интернет. По думите й обаче вина имат и големите доставчици на интернет услуги.

"Страната ни е прекалено толерантна към екстремизма", категорична бе тя.

Тереза Мей призова да се преразгледа националната стратегия за борба с тероризма, за да се гарантира, че полицията има необходимите правомощия.

Британският министър-председател обяви, че ще предложи да се преразгледат законите за борба с тероризма и ще настоява за по-дълги присъди за такива престъпления.

Мей заяви, че националната предизборна кампания ще бъде възобновена изцяло. Парламентарните избори в страната ще се проведат по план в четвъртък (8 юни).

"Ще се обединим и ще се справим с враговете си", каза в заключение британският премиер.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар