Зима

Зима
Пролет

27 юли 2017 г.

ЕК отпуска 209 млн. евро на мигрантите да заживеят сред гръцките граждани

Новата програма, представена днес в Атина, ще осигури средства на бежанците да си наемат квартири
 
Европейската комисия обяви днес, че отпуска 209 милиона евро, за да могат бежанците да излязат от лагерите и да заживеят сред гръцките граждани.

Новата програма, представена днес в Атина, ще осигури средства на бежанците да си наемат квартири. Предимство ще се дава на семействата с деца, за да могат те да водят нормален живот, съобщи Комисията. Парите са разчетени за 22 000 души, които ще се присъединят към 8000 бежанци, вече живеещи с гръцки хазяи.

Проектът за отдаване на жилища под наем ще се осъществява с Агенцията за бежанците на ООН по модел на подобна програма в Турция, която се реализира с европейски средства от пролетта.Около 2 000 от жилищата ще бъдат на гръцките острови, а останалите ще се намират в градовете и селищата в континенталната част на Гърция.

Еврокомисията твърди, че инициативата се посреща с ентусиазъм от гръцките общини, тъй като „местните наемодатели ще получават стабилни и сигурни доходи от тези апартаменти“.

57,6 милиона евро от сумата са заделени за осигуряване на средства за преживяване на новозаселените бежанци и търсещите убежище. Хората, които са взели жилища, ще получават според броя на членовете на семействата си, суми, с които да си купуват храна, лекарства, стоки от първа необходимост и карти за градския транспорт.

Парите ще се превеждат месечно чрез дебитни карти, с които ще ги снабди ООН, който е партньор в програмата. Сумите ще са сходни в цялата страна и ще са свързани с гръцката мрежа за социална закрила при извънредни обстоятелства.

Тук Брюксел също е открил двупосочна полза, като настоява, че парите ще съживят малкия бизнес в Гърция, тъй като ще се вливат в местната икономика, семейните магазини и доставчиците на услуги.

Остатъкът от финансирането ще бъде даден на хуманитарни организации, които се грижат за осигуряването на подслон, основни медицински грижи, психо-социална помощ, по-добри хигиенни условия, както и неформално образование на бежанците.

"Днес отваряме нова глава в живота на бежанците в Гърция. С новото финансиране ще променим коренно начина, по който предоставяме помощ за подобряване на живота на хората", коментира комисарят за хуманитарната помощ Христос Стилианидис, който представи програмата в Атина.

Той добави, че целта е "да се помогне на бежанците да напуснат лагерите, да се настанят в обикновени жилища и да водят по-сигурен и нормален живот".

По данни на гръцката статистика в страната има около 57 000 бежанци. Половината от тях са сирийци. Останалите са иракчани, пакистанци, афганистанци, албанци и бангладешци. През 2016 г. в Гърция са подадени 51 091 молби за убежище и други 28 000 чакат от пиковата 2015 г.

Еврокомисията е изчислила, че 6800 души подлежат на разселване във вътрешността на ЕС по договорените квоти. Държавите членки са се разбрали, че само гражданите на Сирия, Ирак и Еритрея подлежат на квотно разпределение. Останалите националности или трябва да останат в държавата, където кандидатстват за убежище, или да бъдат репатрирани, ако не им се полага европейска закрила.

ЕС е мобилизирал до 2020 г. над 1,3 милиарда евро в помощ на Гърция за миграцията и управлението на външните граници. От тях вече са получени €365,3 млн.



Няма коментари:

Публикуване на коментар