Зима

Зима
Пролет

25 юли 2017 г.

Съдът на олигархията пусна крадец да избяга с 21 млн. лв.

12 дни търсят Петко Митевски, прокуратурата го обяви за общодържавно издирване

Съдът на олигархията, както стана известен Софийски градски съд, е пуснал крадец с 21 млн. лв, задигнати от банка да избяга.


Това научи агенция „Монитор“ от източници в съдебната палата.

На 16-и май тази година бившият главен касиер на „Алфа банк“ Петко Митевски е осъден на 15 години затвор заради кражба на над 21 млн. лв., но съдът го остави на свобода с най-леката мярка за неотклонение „подписка“. Въпреки, че прокуратурата обжалва мярката за неотклонение на Митевски и горната инстанция – Софийски апелативен съд решава той да бъде вкаран в ареста, осъденият касиер изчезна. Вече 12 дни, след обявяването на решението на САС няма и следа от Митевски, а държавното обвинение го обяви за общодържавно издирване. Въпреки че има наложена и забрана да напуска страната, най-вероятно финансистът да е духнал зад граница, тъй като и до ден днешен откраднатите пари не са върнати, коментираха за „Монитор“ разследващите.

Проверка показа още, че Митевски се е възползвал от милостивото решение на съдия Николай Младенов от 22-ри състав на СГС, прочул се с това, че пусна на свобода един от бандата за отвличания „Наглите“ – Ивайло Евтимов-Йожи.

Самият осъден касиер пък потъна вдън земя, без да изчака разглеждане на делото на втора инстанция. А мотивите за присъдата му от средата на май т.г. и до този момент не са пристигнали в САС, научи още „Монитор“.

В решението си от 16 май съдия Младенов от СГС е записал, че признава за виновен Митевски, че е присвоил и изнесъл от банката 21 201 430 лв. на три пъти за периода между 2008 г. и 2011 г. Осъди го на 15 г. затвор и конфискация на половината имущество, лиши го от правото да заема счетоводна длъжност или ръководна позиция в държавна или общинска фирма през следващите 3 г., уважи гражданския иск на банката за 21 млн. лв. плюс лихвите, но остави Митевски на свобода срещу подписка. Липсата на парите е била установена след проверка. Според прокуратурата, като главен касиер само Митевски е имал ключ за главната каса, като помещението, където се намирала тя, нямало камери. Държавното обвинение твърди, че задигнатите пари били използвани от Митевски за лични нужди и той не дочака втората съдебна инстанция, за да се опита да докаже своята невинност.

Съдия Николай Младенов се прочу и с това, че пусна Йожи от затвора

Пак през май т.г. съдия Младенов пусна на свобода Ивайло Евтимов-Йожи от бандата за отвличания „Наглите” с мотив, че 9 г. и половина са напълно достатъчни на Йожи за поправянето му в затвора, при положение че последната инстанция на съда преди това е постановила 18 г. Всичко това въпреки резервите на администрацията на затвора, че Йожи се е поправил и отрицателно становище за предсрочното му освобождаване. В началото на юни САС отмени решението на СГС. Според НК съдът може да постанови предсрочно освобождаване на осъден в случай на опасен рецидив, ако той е изтърпял поне 2/3 от наложеното му наказание. Евтимов не отговаря на това условие, но градският съд е стигнал до извод, че това не се налага.

Йожи ще си излежи присъдата, но не така изглеждат нещата за Митевски. С определение от 12 юли т.г. САС променя мярката му за неотклонение от „подписка“ в „задържане под стража“. Делото е образувано по протест на Софийска градска прокуратура срещу определението на градския съд. „СГС приел, че няма реална опасност Митевски да се укрие. Прокуратурата намира този извод за неправилен, тъй като съдът анализирал единствено процесуалното поведение на подсъдимия без да вземе под внимание останалите обстоятелства, имащи значение както за обезпечаване на разумен срок за приключване на наказателното производство, така и за постигане целите на мерките за неотклонение. Въз основа и на степента на обществена опасност на престъплението, обвинението намира за най-удачна мярката за неотклонение „задържане под стража“, която би осуетила укриване на подсъдимия, която опасност с оглед размера на наложеното наказание е действителна, а не предполагаема. Акцентира се на обстоятелството, че подсъдимия е с висока степен на обществена опасност, пише в определението на САС. Апелативните съдии съобщават, че на 12 юни т.г. 22-ри състав на СГС е потвърдил най-леката мярка за неотклонение „подписка“ на Митевски, въпреки тежката присъда от 15 г. затвор и конфискация на половината имущество с мотив.

„САС намира, че подсъдимият Митевски е с висока степен на обществена опасност, който извод се прави въз основа на вида, характеристиките, спецификата и начина на извършване на престъпленията, за които е бил осъден и има реална опасност от укриване“, пише в определението на САС.

След 12 юли започва издирването на Митевски, за да бъде вкаран в ареста, но той не е открит на адреса си и на 19-и е обявен за общодържавно издирване, научи „Монитор“ от прокуратурата. 


Издадена е и забрана за напускането му на страната, но никой не знае дали Митевски не е вече зад граница, за да си харчи 21-те милиона лева.
Осъденият за кражбата на 21 млн. лв. Петко Митевски потъна вдън земя

Няма коментари:

Публикуване на коментар