Зима

Зима
Пролет

7 юли 2017 г.

Путин и Тръмп: Имахме много, много добри разговори

Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин изразиха задоволство, че се срещат за първи път.
 
Те проведоха разговор при закрити врата в кулоарите на форума на Г-20 в Хамбург.

В него между двамата лидери се включиха и руският министър на външните работи Сергей Лавров и американският държавен секретар Рекс Тилърсън.

След срещата си двамата държавни лидери обаче предпочетоха да не отговарят на въпроси на представителите на медиите, въпреки голямото вълнение около преговорите, предава РИА Новости.

След започването на разговорите Тръмп, а след това и Путин подчертаха важността на този пряк диалог.

„Много се радвам да се запознаем и се надявам, че както и Вие казахте, тази среща ще доведе до положителен резултат", бяха встъпителните думи на Путин.

„Уважаеми, господин президент, ние говорихме няколко пъти по телефона по много важни въпроси - двустранните отношения и международната обстановка. Разбира се телефонните разговори никога не са достатъчни, ако искаме разрешения на най-неотложните въпроси, както в отношенията между страните ни, така и в тези от международен характер", допълни руският държавен глава.

От своя страна американският президент обяви:

„Много ми е приятно да се запознаем. Вече сме обсъдили редица въпроси. С нетърпение очаквам тази възможност (да се срещнем) и резултатът от тази среща да е положителен и за Русия, и за САЩ, и за всички".

След тези кратки заявление обаче лидерите показаха, че откритата за медиите част от срещата е приключила и отказаха да отговарят на журналистически въпроси.

Срещата продължи обща 2 часа и 15 минути. След нейния край Путин направи кратко изявление за предмета на разговора им.

"Имах много дълъг разговор с президента на САЩ, имаше много теми, такива като Украйна, Сирия, други проблеми, някои от двустранното сътрудничество. Ние отново се върнахме на въпросите за борбата с тероризма и киберсигурността", обяви руският президент.

Според някои източници те са се спразумяли и за временно примирие в Югозападна Сирия.

По-рано днес Путин и Тръмп се видяха за първи път лично. Те се здрависаха по време на откриването на срещата на Г-20, което се превърна и в новината на деня в световните медии.

Досега, от встъпването в длъжност на Тръмп, двамата няколко пъти бяха говорили по телефона, но това е първият случай, в което направиха това лице в лице.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар