Зима

Зима
Пролет

15 юли 2017 г.

Георги Стоилов: Това е символ и за социалисти, и за несоциалисти

"Той е паметник, направен не от държавата. Държавата един лев не е дала!"
 
Правителството няма да върне паметника на връх "Бузлуджа" на БСП - това реши кабинетът на заседанието си в сряда. 

Социалистите поискаха безвъзмездно да стопанисват монумента, който от години се руши. А достъпът до него вече е почти невъзможен. Чия е отговорността и какво е бъдещето на паметника? 

Предстои среща с неговия автор - архитект Георги Стоилов.

Архитект Георги Стоилов завършва Московския архитектурен институт през 1954 г. Специализира градоустройство в Париж. Кариерата му започва като архитект дизайнер в "Главпроект". Делото на живота му се извисява на 1432 метра надморска височина.

- Какво за вас е Бузлуджа?
Георги Стоилов: Символ. Както за всички социалисти и несоциалисти. Когато беше 70-годишнината на БСП направиха конкурс за 4 паметника - на Хаджи Димитър, на основателите, на габровския партизански отряд и на върха беше казано да се постави една петолъчна звезда. Аз участвах в този. Бях преди това кмет на София, бях министър на благоустройството, после вече пак бях председател на съюза на архитектите и като такъв го направих тоя паметник.

23 януари 1974 година. Над 15 000 куб.м. скална маса са изкопани, за да бъдат хванати основите на монументалната конструкция.

Георги Стоилов: Започна строителството, старозагорската бригада на трудови войски под командата на ген. Далчев се зае с тази работа и естествено имаше големи строители. Първо с бомби взривиха върха - с 9 метра го смалиха, защото трябваше основи да се направят на монумента. След това започна да се излива бетон и така постепенно. 23 члена на съюза на художниците, най-добрите художници и скулптори... направиха всички мозайки, вътрешния кръг на залата, имаше коридор 10 м, вътрешните стени бяха направени с мозайки, таванът целия с мозайки, бял мрамор. В пилона има асансьор, който се качва до горе. Така че може човек да се качи и да гледа.

7 години продължава строежът на паметника на връх "Бузлуджа". На тържественото откриване през 1981 година, хиляди хора от цяла България се стичат да видят чудото на родната архитектура.

- Като го видяхте готов как се почувствахте?
ГС: Естествено, много радостен! Защото първо на първо това е единственият монумент на социалистическите идеи на планетата! Русия има Кремъл - звездите на Кремъл са 3 метрови. Тук звездата е 12 метра! Гигантска е тази звезда!

Днес 12-метровата звезда все още е на върха. Но от символа на социализма не е останало много.

- Стана ли ви болно, като видяхте?

ГС: Болно... болно... тя цялата държава рухна... един паметник.


Паметникът трябва да бъде възстановен в първоначалния му вид и да бъде стопанисван от БСП, смята авторът му.

ГС: Нищо няма да направи държавата! Ще гледа да го забравят. Но той е незабравим. Как ще го забравят?! Той е паметник, направен не от държавата. Държавата един лев не е дала! Тогава старозагорският политсекретар каза "Пари имаме, държавата ще осигури." Аз казах - държавата има, знам. Обаче това е народен паметник. Да направим една акция и да съберем пари. Събрахме 16 милиона лева. Обектът струва 14 милиона. 2 милиона дадохме за детски заведения и всичко останало. Това са пари от народа. И само народа може да реши какво да го прави.

Докато народът реши, от мозайката, белият мрамор и образите на Маркс, Енгелс, Ленин, Димитър Благоев, Георги Димитров и Тодор Живков е останал само спомен.

- Липсва ли ви социализмът? Вие сте бил и партизанин?

ГС: Е, как! Разбира се! Ами нали виждаш - всеки ден правят глупости. И ако посегнат на този паметник, ще видят голям зор. Много голям зор ще видят.


Няма коментари:

Публикуване на коментар