Зима

Зима
Пролет

23 юли 2017 г.

Виктор Орбан: Ще се борим срещу мафията на Сорос и на брюкселските бюрократи!

Унгария е против приемането на мигранти, които могат да променят културната идентичност на страната
 
Унгарският премиер Виктор Орбан, който отстоява антимигрантски позиции, заяви днес, че лидерите на ЕС и американският милиардер от унгарски произход Джордж Сорос искат нова, смесена и мюсюлманизирана Европа, предаде Асошиейтед прес.

Орбан заяви на културен фестивал в Бъйле Тушнад, Румъния, че оградите по границата на Унгария, подкрепяни от други централноевропейски страни, са преградите пред усилията на ЕС и Сорос да увеличат миграцията на мюсюлмани.

Унгарският премиер добави, че неговата страна е против приемането на мигранти, които могат да променят културната идентичност на страната. Той обаче увери, че под негово ръководство Унгария ще остане място, където християните от Западна Европа ще могат винаги да намерят сигурност. През 2018 г. той ще се кандидатира за четвърти премиерски мандат.

Според Орбан унгарските опозиционни партии не могат да се сравняват с неговото правителство.

"В предстоящата предизборна кампания трябва преди всичко да се изправим срещу външни сили", подчерта Орбан. "Трябва да се противопоставим на мрежата на мафията на Сорос и на брюкселските бюрократи. И през следващите девет месеца ще трябва да се борим срещу контролираните от тях медии", каза той.

Сорос се превърна в основна цел на правителството на Орбан. Неотдавна прието законодателство има за цел да затвори или прогони от страната Централноевропейския университет в Будапеща, основан от Сорос през 1991 г.. Будапеща разработи и нови правила за неправителствените организации, финансирани изцяло или отчасти от чужбина. Според критици новите разпоредби имат за цел да лишат от легитимност неправителствените организации, много от които са подкрепяни от фондацията "Отворено общество" на американския милиардер.

Орбан отново заяви позицията си, че финансираните от Сорос неправителствени организации искат да навредят на сигурността на Унгария с подкрепата си за бежанците, а Будапеща се е опитала да спре нашествието на мигранти с оградите от бодлива тел, издигнати по границите със Сърбия и Хърватия.

В отговор на въпрос дали би избрал президента на САЩ Доналд Тръмп или руския му колега Владимир Путин, Орбан отговори с виц за поляк, от когото през комунистическата ера поискали да избира между Хитлер и Сталин. "Той отговорил, че избира Марлене Дитрих", каза унгарският премиер, смеейки се. "Това, което искам да кажа, е че не можете да дадете добър отговор на лош въпрос."

Преди година Орбан изрази за първи път подкрепата си за Тръмп, който тогава беше само кандидат за президент, на същия фестивал. Путин е посещавал Унгария два пъти за две години. Будапеща разширява енергийните си връзки с Москва, а Русия строи нови реактори в унгарската ядрена централа.

Орбан подчерта, че външната политика на страната ще се ръководи от унгарските интереси, а не "от Тръмп, Путин или (германската канцлерка Ангела) Меркел".

"Ниската раждаемост в Унгария превръща унгарците в "застрашен вид", заяви още Орбан. Той добави, че правителството облага мултинационалните компании в страната с данъци, за да финансира социални политики и да подтикне семействата да имат повече деца.



Няма коментари:

Публикуване на коментар