Зима

Зима
Пролет

11 юли 2017 г.

Седем мига от черноморското лято

1. Оборотно заведение в центъра на Варна.
 
Намръщена сервитьорка мята пет менюта на масичката и забива поглед над главите ни. Приятел от Лондон ме пита какво пише на бележката върху стъклената врата зад гърба й. "Търсим усмихната сервитьорка." Когато намерят, ще освободят ли сегашната, пита събеседникът ми.

2. След като потребители и медии от години реват, че ни дерат кожите за шезлонги, чадъри и шалтета, пазарът реагира с нискобюджетен инвентар. На плажа на къмпинг "Нестинарка" били пуснали шезлонги по 36 стотинки. Но нямало опашка. Таен клиент разбрал защо. Шалтетата, които вървели в комплект с шезлонга, а за него концесионерите искали по 5 лева.

3. Докато седим на хавлийка под чадър на Слънчев бряг, Саша, берлинчанин от Архангелск, се разполага с пищната си съпруга под чадъра до нас. След малко обаче идва инкасатор и му иска 10 лева за чадъра и 20 за двата шезлонга. Саша вдига скандал, а жена му разстроена тръгва обратно към хотела. Немското бюро, което ги изпратило в България, не доуточнило, че местата за лягане и сянка са осигурени само край басейна на хотела. Сега щял да иска обезщетение и да напише по всички форуми за измамата.

4. На Кабакум министър Николина Ангелкова изловила три барчета, които работели незаконно върху самия пясък. Те били сключили договор с бивш концесионер, който пък бил отстранен за нарушения, нов концесионер още нямало. На заведенията, които хем имат договор, хем нямат, са спрени токът и водата. Курортистите са каръци, че не са си планирали правилно почивката за период, в който ведомството на Ангелкова ще си е оправило бакиите с плажа.

5. Тоалетните на Слънчев бряг. "Клозет маман" протяга ръка за левче в санитарния възел на един от обектите. Ако си с две деца и двама възрастни на бира, след като си платил 10 лева за чадър и по 10 за шезлонг, финансово е по-рентабилно да се изпишкаш в морето. Честно.

6. "Добре дошли на къмпинг "Смокиня". Смокините отдавна ги няма, но току-що ни взеха и шезлонгите" - проплаква във Фейсбук бургаската столичанка Борислава Виденова. Със съпруга си и още двама приятели си платили по 10 лева за шезлонг, но... шезлонгите били с работно време и в 18,00 им ги прибрали. "За 10 лева на шезлонг... толкова" - утешава се Борислава.

7. Прескачаме на Север. От няколко години отвратените от големите комплекси избират спокойствието на Шабленската тузла с дългата пясъчна коса. Там обаче или трябва хич да не се обичаш, или да се правиш на интересен, че много обичаш природата. Районът е занемарен. За бунгало, което изглежда, че е правено от същите дъски, с които Ной е сковал библейския ковчег, стопаните искат 60 лева. На вечер. Наоколо е змиярник, няма кой да окоси, защото змиярникът не е в един имот с бунгалата.

На плажа лежи курортист, на съседния шезлонг се настанява красива жена. Мъжът решава да я сваля и я заговаря:

- Здрасти...

- Аз си имам съпруг вкъщи - прекъсва го дамата.

- Е, и? И аз имам телевизор в къщи, но пак ходя на кино - не пада по гръб кандидат-гларусът.

Последното е виц, затова не го номерирах. Въпреки, че и това с 36-те стотинки, на които щял концесионерът да предлага шезлонги на потребителите, също е виц, на който са се хванали и комисията, която е избирала на кого да даде плажа, и сериозните медии. 


А във Фейсбук ни обвиняват, че пускането на такива информации било класически пример за фалшива новина.


 Красимир Крумов, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар