Зима

Зима
Пролет

4 юли 2017 г.

Австрия праща танкове срещу мигрантите

Плановете на Австрия предизвикаха остра реакция от страна на Италия
 
Австрия е готова да разположи военни и бронирани коли на границата си с Италия, ако потокът на мигранти от Италия продължи да нараства, предава БНР.

Министърът на отбраната на Австрия Ханс Петер Доскозил обяви мерките в интервю за австрийския вестник "Кронен Цайтунг". Той заявява, че танкове вече са изпратени към региона Тирол и 750 военни са в готовност.

Австрия е разположила пунктове за проверки по границата си с Унгария. Но по останалите граници се придържа към системата за отворени граници на ЕС.

Плановете на Австрия обаче предизвикаха остра реакция от страна на Италия. Местното Министерството на външните работи привика австрийския посланик в Рим, за да дава обяснения.

Всъщност реакцията на Виена е в отговор на изявление от Рим, откъдето предупредиха, че мащабът на пристигащите мигранти е неудържим и че дори може да затвори пристанищата си и да конфискува корабите на хуманитарните агенции.

Почти 85 000 мигранти и бежанци са пристигнали в Италия през Средиземно море през първата половина на тази година. Според Върховния комисариат за бежанците на ООН това е с около 20 на сто повече спрямо миналата година. Повече от 2000 души са загубили живота си в опит да достигнат бреговете на Италия.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар