Зима

Зима
Пролет

24 юли 2017 г.

От суджука до КТБ

Рекетът за луканки е само частица от всекидневните пакости, които вършат хора, случайно попаднали във властта...
 
Да не сте на мястото на премиера Бойко Борисов тези дни. 

Докато договаря стотици милиони от Европа за Балканите и още толкова за транзит на газа с Русия и Турция, разбра, че някакъв гербаджия от Добрич съдира от негово име кожата на местен бизнесмен. И то за суджуци, луканки и филета на колосалната стойност от 45 000 лева. 

Щеше да мине в графата куриози, ако не беше в България. Някога страна на Чудесата, а сега страна на чудесиите. Защото рекетът за луканки е само частица от всекидневните пакости, които вършат хора, случайно попаднали във властта.

Като Иван Миховски, който блъснал човек с мерцедеса си, но за да избегне закона, се вредил за депутат. Друг като шефа на охраната на АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов решил, че
не е проста пешка, а голям началник и затова може да ругае полицай. Трети оглавил НДК и вместо за ремонт, дал парите както и на когото намери за добре. Драстични случаи не толкова за корупция, колкото за самозабравяне.
 

И няма значение дали става въпрос за управляващи или опозиция.

Както Манол Генов и бат Сали спокойно си пазаруваха гласове, а патриотите се снимаха с нацистки поздрави, докато се веселяха. Общото между всички тези герои в кавички е усещането, че са богопомазани. И могат да не спазват правилата.
 

Като резултат нарушеното чувство за справедливост, което витае в обществото, започна да придобива застрашителни размери. И да кара всеки да живее на автопилот. Защото не може да различи истинските от фалшивите новини. И да разбере какво се случва в държавата – лятна политическа жега или предвестник на политически трус? Защо сега избухна далаверата с НДК, при положение, че парите отдавна са източени, за измислени постановки и пиар?

Защо сега гърми скандала с клас "прослужено време", при положение, че държавните фирми от 10 години не го плащат?
 

Също без отговор остава и въпроса – защо беше парламентарният цирк с исканото намаляване на кеша до 1 000 лева. С абсурдната теза, че сме в Европа, където се плаща с банкови карти.

Не, господа депутати, ние сме в България.

Където няма значение дали 1000 или 10 000 лева може да се плаща кеш. Защото тази седмица стана ясно за пореден път, че това са джобни пари за политиците и играчите в бизнеса. Какъв е техният размах стана ясно с разкриването на два емблематични обира. 


Единият бе в Бистрица, където в сейф в къщата на двама братя, добре познати от трагедията в дискотека "Индиго", задигнаха 50 милиона. Които разни хора си ги държали там, за по-сигурно.
 

А другият обир, разбира се, е прословутата КТБ. Където се оказа, че третата по големина банка в държавата по време била пирамида. Защото капиталът бил изяден още преди 6 години, а 1,5 млрд. лв. раздадени в куфари и чувалчета. Като средната продължителност за отпускането на кредити била 1,7 дена !

Очевидно есента ще мине под знака на шумния съдебен процес около фалиралата банка. И много вероятно е да повлече знакови хора от елита. Както вярно написаха едни наши колеги, обвинените и свързаните с тях хора в КТБ надвишават бройката на тези в Нюрнбергския процес. Разбира се, това ще дойде дюшеш на политическите лидери. Част от тях вече побързаха да обявят, че който е бил в пирамидата КТБ – изгаря.
 

Поговорката, че пилците се броят наесен, този път ще се окаже вярна. Въпросът е кои ще са оцелелите и на каква цена.


Иван Петров, "Стандарт"

Няма коментари:

Публикуване на коментар