Зима

Зима
Пролет

24 юли 2017 г.

Бизнес дама управлява съперника на "Лудогорец"

Алона Баркат: Винаги сме вярвали, че ще станем най-добрият отбор на Израел, дори когато играехме във втора дивизия. Преследваш ли най-доброто, второто място не е опция
 
След като Ботев Пловдив отупа Бейтар Йерусалим с 4:0 в Бургас, бе затвърдена тенденцията нашите отбори да играят успешно срещу израелски. 

В Шампионската лига Лудогорец също се падна срещу съперник от тази страна. Става въпрос за Апоел Беер Шева, който взе титлата в последните 2 години.
 

По-впечатляващото е, че същият този израелски отбор, който в сряда ще играе с разградчани, направи една от големите изненади в груповата фаза на Лига Европа миналата година. Тогава Апоел Беер Шева победи Интер с 2:0 насред Милано. После повтори упражнението и у дома - в пустинята Негев. Още тогава повечето футболни фенове си зададоха въпроса: Що за клуб е това?
 

В основата на всичко стои една жена. Малко са представителките на нежния пол, които притежават футболни клубове. Подобен случай имаше в Марсилия с Маргарита Луи-Драйфус и Олга Смородская в Локомотив Москва, докато Саутхемптън и в момента е собственост на Катарина Либхер. Същото е в Израел, където Алона Баркат е голямото изключение в спорта, доминиран изцяло от мъже.
 

48-годишната бизнес дама е родена на 24 юни 1969 година в Ашкелон, Израел. Тя е собственичка на Беер Шева, след като го купи точно преди десетилетие - през 2007-а. По това време клубът бе притежание на местен човек от Беер Шева, като играеше във Втора дивизия. Апоел обаче бе изправен пред бедствие, тъй като освен слаби резултати и отлив на фенове се забелязваше и нарастване на дълговете. Именно тогава се появи Алона, която е купила Беер Шева за 1,5 милиона евро. Първоначално това звучи като поредната прищявка на съпругата на богаташ. Алона е омъжена за милиардера Ели Баркат, натрупал богатство чрез инвестиции във високите технологии. Той е брат на Нир Баркат, който е кмет на Йерусалим от 2008-а насам.
 

Както всяка жена на такъв пост, първоначално Алона е приета с недоверие.

Това признава и самата тя: "Още от времето, когато бях малка, повече ме вълнуваха играчките на момчетата. След това започнах да се интересувам от състезания с мотори и футбол. Затова не трябва да е изненада, че купих футболен клуб. През годините съм свикнала да ме гледат с недоверие, когато участвам в типично мъжки дейности. И с футбола стана така. Първо имаше учудване и предразсъдъци, но с времето ме приеха“, разказва Алона.
 

Само за 2 години дамата успява да вкара тима в елита. А преди година печели и първата си титла на Израел след 40 години чакане. Тази пролет я дублира!
 

Баркат разкрива, че нейният клуб се различава от останалите не само заради жената начело, но и заради наличието на играчи от различни религии. Това е особено интересен случай в Израел, където има съвсем малко футболисти, които изповядват мюсюлманството. 

„Личното ми мнение е, че във футбола няма място за расизъм и нетолерантност. В нашия клуб има играчи от различни религии – юдеи, араби, християни. Ние привличаме футболисти според техните качества, а не на етническа или религиозна основа“, допълва собственичката на Апоел Беер Шева.
 

Управлението на Алона Баркат не само промени отношението на хората към нея, но и доведе до възход в представянето. Но пътят не е никак лек.

Алона обявява Апоел за продажба преди 7 години. Тогава тя е обидена на група запалянковци, които спират колата на треньора Гай Азури след мач и се опитват да го линчуват. Групировката зове за неговата оставка след всеки мач, напрежението ескалира до такава степен, че наставникът е ескортиран с полиция дори когато тимът побеждава. След едно равенство обаче групичката проследява колата на Азури, спира го и го атакува вербално. В опита да се измъкне той пада и си контузва рамото.
 

Спецът отива при шефката и напуска на следващия ден, а Баркат е бясна на феновете: "Червената линия беше пресечена и аз няма да толерирам това". Основната група запалянковци обаче я подкрепя и разубеждава. По традиция публиката на клуба е съставена от еврейски общества с исторически корени в Испания и Португалия. Дамата наистина прави чудеса и агитката го оценява. Бюджетът от около 11,5 милиона евро и е една трета от този на Макаби Тел Авив например. Или пети по големина в Израел, което не пречи на Апоел да бие грандовете.
 

Беер Шева се намира на 100 км от Тел Авив и е далеч от блясъка и възможностите на израелската столица. Местните отчитат разликата, тъй като пустинята Негев е най-бедният район в Израел. Напълно резонно и Апоел не е най-богатият клуб в страната.
Още през сезон 2013-14 Беер Шева водеше битка за титлата и в крайна сметка завърши втори. Участието в Лига Европа пък приключи след два мача срещу швейцарския Тюн.
 

На следващия сезон тимът завърши трети и Алона Баркат уволни треньора Елиша Леви. Той води отбора в продължение на три години и бе отстранен от поста седмица преди края на сезона. Така Леви не успя да е начело на Апоел в мача, който беше считан за най-голямото му постижение – финал за Купата на Израел. Без него клубът от Беер Шева загуби с 2:6 от Макаби Тел Авив в спора за трофея.
 

Решението за раздялата на Елиша Леви беше поредното доказателство за твърдия характер на собственичката. Първият пример беше вече споменатият случай през 2010 година, когато феновете недоволстваха срещу треньора Ги Азури. Тогава тя подкрепи специалиста, а феновете се усмириха, тъй като знаеха, че едва ли някой ще се навие да купи отбор от най-бедната част на Израел.
 

Увереността в работата на Алона Баркат й позволи да се довери на младия специалист Барак Бахар, когото назначи през лятото на 2015-а. Само за един сезон младият треньор изведе Апоел Беер Шева до шампионската титла въпреки по-малкия бюджет. Бахар успя да изгради отбор със солидна защита и дисциплинирана игра, която се гради около звездите. Те са бившият нападател на Генк Елянив Барда и игралият в Челси Бен Сахар. Тимът разполага с добри чужденци като нигерийския халф Джон Огу и португалския защитник Мигел Витор, който беше съотборник на Димитър Бербатов в ПАОК. 

През това лято Апоел Беер Шева привлече и едно познато име в европейския футбол. Това е испанското крило Исаак Куенка, който е известен с престоя си в Барселона. Там спечели Световното клубно първенство през 2011 година и Кралската купа през 2012 г., а през сезон 2012/13 стана шампион на Холандия с Аякс, където игра като преотстъпен. На 29 юни 2017 година Куенка е играч на Апоел Беер Шева, след като договорът му с Бурсаспор изтече.
 

Миналото лято Апоел Беер Шева първо отстрани Шериф Тираспол във втория квалификационен кръг на Шампионската лига, а след това дойде сензацията – елиминиране на гръцкия хегемон Олимпиакос. Последва изненадваща победа над Селтик с 2:0 в плейофите, но шотландците спечелиха реванша с 5:2. Така тимът от Беер Шева, наричан още камилите, влезе в групите на Лига Европа. Там дойде победата над Интер на „Джузепе Меаца“ в Милано.
 

Клубът, базиран в Южен Израел, организира повече турнири по шахмат, отколкото всеки друг град в света. Работи специално с местното общество, предлага програми за интеграция на бедуини и етиопски емигранти. Баркат вече жъне плодовете на своята правилна работа. Отвори нов стадион за 16 100 души - четвърта категория на УЕФА, който се продава до дупка на всяко домакинство. Тя казва: "Винаги сме вярвали, че ще станем най-добрият отбор на Израел, дори когато играехме във втора дивизия. Преследваш ли най-доброто, второто място не е опция".
 

Първият мач между Апоел и Лудогорец е в сряда от 20 часа на израелска земя. Реваншът е в Разград на 2 август. 


"Тема Спорт"

Няма коментари:

Публикуване на коментар