Зима

Зима
Пролет

1 август 2017 г.

Лъжа за 1 милион евро пълзи покрай концерта на MTV у нас

Събитието не бе част от проявите за “Варна – Европейска младежка столица”, но общинската управа го отчита като такова.
 
Този наглед малък детайл е важен, защото дейностите по младежката столица в един момент ще трябва да се отчитат.

В българското публично пространство никой не е свикнал да обръща внимание на дребните детайли. А именно те изграждат голямата каруца, която или се обръща, или пък се движи прекрасно.

В последните седмици ставаме свидетели как една дребна лъжа започна да се повтаря сто пъти на ден. Тъй като не среща възражения, заживява като обективен факт. Става дума за Варна и концертът на MTV, който се проведе в средата на юли на градския плаж.  Още при провеждането му в медиите се тиражираха информации, че събитието е част от инициативите на ,,Варна – Европейска младежка столица за 2017 г.” (ЕМС). Този уикенд същата тази измишльотината бе повторена от варненския кмет Иван Портних пред bTV. Успоредно с това бе произнесена многократно от хората, натоварени с организацията по ЕМС.

 Официалният плакат на проявата на български език – логото на ЕМС липсва

Само че концертът на МTV никога не е бил част от тези прояви. Това е почти изцяло частен проект, в който участието на община Варна е минимално – 50 000 евро, които общинският съвет гласува през 2016 г. Парите бяха депозит, който трябваше да бъде върнат, ако концертът се провали. Средствата нямат нищо общо с бюджета, който община Варна отдели за мероприятията по ЕМС. Организатор на концерта бе ирландският продуцент Робърт Куърк. В месеците преди провеждането той съобщи, че проявата коства около 1 млн. евро, които ще бъдат покрити от спонсори и продажба на билети.

През цялото време община Варна рекламира проявата като част от ЕМС. Самите организатори нито веднъж обаче не съобщиха, че имат общо с ,младежка столица”.

Логото на ЕМС не фигурираше като партньор нито на транспарантите по време на концерта, нито в специалния сайт на проявата,

нито на билетите – никъде. Те, напълно според практиката, предоставяха информация за всеки един спонсор или съорганизатор съпричастен към концерта (фирми, медии и т.н.). ЕМС липсваше, просто защото нямаше общо.

След успешния концерт във Варна музикалната телевизия съобщи, че догодина отново ще дойде в морската ни столица. Да не би градът да се кани да е младежка столица и през 2018 г.? Не, разбира се. А MTV може да направи колкото си поиска концерта у нас, защото бизнес начинанията ѝ нямат връзка с европейски или местни политически инициативи.

Защо всичко това е важно? Ами защото накрая дейностите по младежката столица ще трябва да се отчитат.

И като нищо община Варна може да си припише проява, платена от други. Фокуси, при които от държавния или градските бюджети изтичат средства с фалшив мотив, а после потъват в джобове и партийни каси, са правени стотици пъти в България.

Към момента цялата тази ,,дребна история” има щастлив живот. Концертът на MTV стана ,,част от проявите на ,,Европейската младежка столица” – засега на думи, но словото винаги е само начало.

 Близо 70-метровата сцена на MTV събра към 30 000 зрители.

Калоян Тодоров, Baricada.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар