Зима

Зима
Пролет

31 август 2017 г.

Красимир Вълчев: Няма да има черно-бели учебници!

Според министъра черно-белите учебници са "образователна дискриминация"
 
"Черно-белите учебници няма да се разпространяват."

Това обяви пред журналисти в Стара Загора министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

В това са го уверили от издателството преди началото на пресконференцията. По думите му черно-белите учебници са "образователна дискриминация".

Вълчев заяви, че разпространението им е в противоречие с политиката на правителството, което застава зад образователната справедливост и равните житейски възможности.

По-рано в съобщение от МОН обаче заявиха, че наличието им е възможност за избор.

Казусът възникна, когато от "Просвета" обявиха, че ще пуснат на пазара цветни и черно-бели учебници по един и същи предмет за осмокласниците, за да могат учениците от по-бедните семейства да си купят по-евтини.

"Делението на децата по този начин е недопустимо. Става въпрос за едно неуместно послание на едно от издателствата, най-голямото, макар и едно от многото на пазара", коментира още министър Вълчев.

По думите му факт е, че Наредбата за учебниците и учебните помагала позволява да се одобряват черно-бели и цветни учебници едновременно по един и същи предмет, но смисълът на този текст не е да се допуска образователна дискриминация.

"Въпреки това ние ще променим наредбата така, че да избегнем повторни случаи. Никой не е очаквал, че една такава възможност ще се използва за ценова дискриминация", каза още Вълчев.

По думите му и в момента някои ученици закупуват учебници "на старо", но очевидно проблемът е в посланието.

Министърът уточни, че няма решение по казуса в Софийската математическа гимназия, но според него поведението на директора е в посока, обратна на очакванията към него.



Няма коментари:

Публикуване на коментар