Зима

Зима
Пролет

31 август 2017 г.

Халосни патрони на малки пищовчета

Българският воин. Какво ли е? За някои – герой, за други – пияч на кафе и на ракия. 


Често ми се случва да се редя на опашка с български военни, докато чакам да си купя сутрешната доза никотин. 

Впечатление ми прави, че те са разпасани, червенобузи, с мустаци и набола брада. Шкембелии с виснали дъна, все едно са пропуснали сутрешния тоалет и обяздването на порцелановия кон. Те са с прашни кубинки и дори с маратонки. Да им е по-удобно. 

Пият кафе до обяд, а след това минават на ракия. Създават си удобства, докато пазят родината. Като например легло от щайги за хляб. Да си подремват. Тяхната физическа подготовка се изчерпва до зоркото обуване на чорапите и затягането на колана. 

И това е масовият български военен. Човек, работещ за 20 заплати, когато се пенсионира на 40 г. примерно. И с тях ще си купи казан за ракия и 30 тона грозде. Да започне бизнес. Или ще наеме някой гараж и ще отвори хранителни стоки. Да е в близост до своето си снаряжение. 

Та при такава картинка в Българската армия не е трудно да си представим, че цивилният е по-добре въоръжен. Има по-добро снаряжение, по-често ходи на фитнес и успява да си види мъжкото достойнство, когато е гол. Не прилича на пълнена чушка или на кебапче в сламка, на каквото приличат повечето български военни. Без да се обиждат. 

Тях ги отсрамват военните спецчасти. Добре подготвени момчета, които са като канари. А не като редовия униформен, който поддържа само шкембето и мустака си, както и добрата функция на черния си дроб. 

Лошото е, че тези хора се пенсионират със законно оръжие. А тяхната психика е като тяхната физика. Разплута и зле поддържана. И тези хора влизат в статистиката на вече цивилните въоръжени, които най-често прилагат наученото в армията върху съпругата или любовницата си. Знаем много случаи на разстреляни жени на бивши военни. 

И то защо? Защото вече има къде да си избиват комплексите от по-старшия, който ги е юркал. А какво по-лесно от това да дръпнеш един пердах или един куршум на жена си. 

Докато ние се въоръжаваме, трябва да разоръжават бившите военни. Защото те и на учение не си ползват пушкалата. От време на време само изписват патроните. Да отчетат дейност. Иначе през останалото време униформените пият кафе и ядат евтини вафли, докато цивилните се въоръжават. Въоръжават се, за да могат да се пазят сами. Да могат да избиват комплексите от халосните си патрони и от малките пищовчета. 

И това не е само бившият или настоящият военен. Това е масовият българин, който ползва униформата си, за да ходи на риба или да си вкарва въглищата за зимата. Който запасва пистолета си, за да докаже, че е по мъж от този без пистолет. 

Българинът, който стреля на сватба, а понякога и на погребение. Българинът, който е като халосен патрон. Лае, но не хапе. Стреля, но не в целта. Само пуши, без да има ефект от това.


Боян Димитров, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар