Зима

Зима
Пролет

14 август 2017 г.

Протест на радикалната десница в САЩ приключи с жертви

Заповед за премахването на паметник на генерал Робърт Лий стана повод за многолюдния протест на националистически организации и привърженици на теорията за превъзходството на бялата раса
 
Трима души загинаха в американския град Шарлотсвил, където мащабен протест на радикалната десница прерасна в сблъсъци. 

Поводът за протеста бе заповед за демонтирането на паметник на генерал Робърт Лий, главнокомандващ армията на Конфедерацията в гражданската война между Севера и Юга.

Симпатизант на радикалната десница се вряза с колата си в група несъгласни с провеждането на мероприятието и уби една жена и рани близо 20 човека. Един от изпратените на място полицейски патрулни хеликоптери се разби в околностите на града, като при инцидента живота си загубиха двама униформени, съобщава бТВ.

Заповедта на градската управа за премахването на паметника на генерал Робърт Лий, предвождал силите на Юга в Американската гражданска война, стана повод за многолюдния протест на националистически организации и привърженици на теорията за превъзходството на бялата раса. Събитието под надслов „Обединете дясното” привлече и членове на Ку-Клукс-клан. Имаше и приведени в пълно бойно снаряжение членове на паравоенни организации, които скандираха расистки и антисемитки лозунги.

Националистите се активизираха още от петък, когато със запалени факли в ръце преминаха през района на университета. Срещу тях на контра протест в събота се събраха анархисти, членове на леви и правозащитни организации и обикновени граждани. Те влязоха в сблъсък с националистите, в който има пострадали и от двете страни.

Изпращането на голям брой полицаи и войници от Националната гвардия не помогна за намаляване на напрежението.

Министърът на правосъдието Джеф Съшънс беше категоричен: „Когато такива действия произтичат от чувството за расово превъзходство и омразата, те предават нашите основни ценности и не могат да бъдат толерирани”.

В същото време президентът Доналд Тръмп обяви, че осъжда „тази ненадмината проява на омраза, фанатизъм и насилие от всички страни”.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар