Зима

Зима
Пролет

29 август 2017 г.

Ангела Меркел: Приехме бежанците като хуманитарно изключение

Меркел би искала Германия да поддържа по-добри отношения с Турция
 
Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че решението й преди две години да допусне в страната стотици хиляди мигранти е било хуманитарно изключение, а не основа на дългосрочна стратегия.

На ежегодната си лятна пресконференция по-малко от четири седмици преди парламентарните избори Меркел каза, че след това решение са били предприети мерки подобен бежански наплив да не се повтори.

Германският канцлер се състезава за четвърти пореден мандат на поста на парламентарните избори на 24 септември. Нейният Християндемократически съюз според допитванията в момента води с 13 процентни пункта пред основния си съперник - Германската социалдемократическа партия.

Германският канцлер предупреди, че отказът на редица страни от ЕС да приемат и разпределят бежанци може да има дългосрочни последици.

"Европа не си е написала домашното (за справяне с мигрантската криза), Дъблинският регламент не работи, не всички имат готовност да участват в системата за разпределяне на бежанци", се аргументира Меркел.

Германският канцлер подчерта, че е "недопустимо Европа да проявява солидарност само когато това е в интерес на някои. Или всички ще сме солидарни със страни като Италия, или това ще има сериозни последствия в бъдеще", предупреди тя.
 

"Не можем да мълчим пред посегателствата над правовата държава в Полша", заяви Меркел, цитирана от Франс прес.

"Правовата държава в Полша е сериозна тема. Каквото и да е нашето желание за добри отношения, добри връзки с нашата съседка Полша, не можем просто да мълчим и нищо да не кажем само за да е всичко тихо и кротко", каза германският канцлер.

По темата за Русия и Украйна Меркел увери, че работи заедно с френския президент Еманюел Макрон и със САЩ за намиране на решения на украинската криза в рамките на "нормандската четворка" (Франция, Германия, Русия и Украйна), предаде Ройтерс.

"Във вчерашното си съвместно изявление (с Макрон) ясно посочихме, че спазването на споразумението за прекратяване на огъня е изключително важно. Ако се спазват Минските споразумения, ще бъдат покрити изискванията за отмяна на санкциите срещу Русия. Това ще е полезно както за руската, така и за германската икономика", каза тя.

Меркел заяви, че би искала Германия да поддържа по-добри отношения с Турция. "Трябва обаче да погледнем действителността. Сега сме в много сложна фаза от отношенията си. Искането ни е ясно - всички задържани в Турция германски граждани трябва да бъдат освободени", каза тя.

Меркел заяви, че разрешеният от ЕС временен контрол по националните граници на Германия до края на ноември трябва да бъде удължен, предаде ДПА.

"Нуждаем се от този граничен контрол", каза германският канцлер и съобщи, че утре ще обсъди удължаването му с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

След бежанската криза в Европа няколко държави върнаха контрола по националните си граници в Шенгенското пространство за свободно движение, но Европейската комисия заяви през май, че се стреми към отмяната му.

Меркел осъди като расистко изказване на лидер на националистичната партия "Алтернатива за Германия", който заяви по адрес на правителствения комисар за интеграцията Айдан Йозогуз, който е с турски корени, че "можем да се отървем от него в Анадола", предаде Асошиейтед прес.

Повод за скандала станаха думите на Йозогуз, че "отвъд езика не може да се идентифицира някаква специфична германска култура".

Меркел каза, че коментарът на лидера на "Алтернатива за Германия" Александер Гауланд е "расистки и абсолютно трябва да бъде осъден".

Гауланд оттегли използването на израза "да се отървем от него", но иначе остава зад думите си.

Меркел отхвърли твърдението, че предизборната кампания в Германия е скучна, предаде ДПА.

"За мен не е скучна, а вълнуваща и интересна", заяви тя и добави, че не е съгласна с мнението, че "една кампания е добра, само ако хората се обиждат едни други".



Няма коментари:

Публикуване на коментар