Зима

Зима
Пролет

28 август 2017 г.

Бареков и чистите ръце

Хич нямаше да ви занимаваме с евродепутатът от КТБ Николай Бареков, ако наскоро не се беше забъркал в международен скандал.
 
Всичко започна, след като името му беше посочено от прокуратурата като "емблематичен" пример за финансиран с източените от КТБ политик.

Новината свари бившият водещ на мисия в Тимор-Леще край Индонезия. След като се върна на Стария континент, Бареков контраатакува, като подаде сигнал до главния прокурор (важно е да се припомни, че преди няколко години бившият водещ организираше хепънинги в подкрепа на Сотир Цацаров) и директора на НАП срещу водещата от "Нова телевизия" Анна Цолова.

Бареков поиска "извършване на проверка на Цолова за доказване произхода на средствата, с които е закупила баровския си дом в елитния столичен квартал Драгалевци, чиято общата стойност надхвърля 400 хил. лв. - сума, която е напълно непосилна за над 90 на сто от българските семейства, повечето от които живеят с под 1000 лв. на месец".

Въпросната къща в Драгалевци е купена от Ани Цолова и съпруга и през лятото на 2014 г., става ясно от Имотния регистър, а сделката (чиито материален интерес е 260 хил. лв.) е финансирана с ипотечен кредит. "Баровския дом" всъщност е санирана стара вила, строена вероятно преди половин век.

Тази седмица нов изблик на Бареков - този път срещу тв партньора на Ани Цолова Виктор Николаев.
 

Рефлексията на Бареков не е случайна. Преди няколко години стана ясно, че свързани с партията му млади момичета купиха имот за 1 млн. лв. Парите, както щеше да стане ясно впоследствие, идват от КТБ и са отпуснати със санкцията на Цветан Василев, което не пречи на Бареков да твърди, че имотът е купен с негови пари.

Заради факта, че Бареков е действащ политик, Асоциацията на европейските журналисти - България, излезе с позиция, в която посочи: "Би било изключително неуместно, ако институциите започнат да оказват натиск върху журналисти вследствие на сигнали от лицето Николай Бареков."

След тази позиция евродепутатът нападна АЕЖ - България, като заяви, че не дължи нито лев на държавата. Избликът на бившия водещ доведе до отворено писмо от международната АЕЖ, в което се казва: "Подобен груб, унизителен и неоправдан език срещу професионална асоциация на журналисти от страна на избран политик е недопустима."

И днес, както през 2013 г., когато влизаше в политиката, Бареков продължава с мантрата за операция чисти ръце и твърдението, че той е смачкан от държавата, но чист.

По сметки на прокуратурата до Бареков и партията му от КТБ са стигнали 30 млн. лв. Отделно на втора инстанция се гледа дело, по което евродепутатът обжалва ревизионен акт на данъчните, като от съдебното решение на първа инстанция, с което жалбата му е отхвърлена, става ясно, че той въобще не е подавал данъчни декларации от 2008 до 2011 г., въпреки, че е трябвало да го направи.



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар