Зима

Зима
Пролет

28 август 2017 г.

Проф. Любомир Стойков: Политиците да внимават с мъжките целувки при официалните срещи

"Шегите и хумора на премиера Бойко Борисов не са изненада, а тенденцията на „политтейнмънт” (съединяване на политика с развлечението) се наблюдава на политическата сцена."
 
"Господата политици да внимават с мъжките целувки при официалните политически срещи. Прекалената фамилиарност в този вид срещи е нож с две остриета."

Това обясни имидж консултантът проф. Любомир Стойков пред бТВ по повод протокола по време на визитата на френския президент Еманюел Макрон у нас на 25 август.

"Шегите и хумора на премиера Бойко Борисов не са изненада, а тенденцията на „политтейнмънт” (съединяване на политика с развлечението) се наблюдава на политическата сцена. Силвио Берлускони например харесва подобно поведение, смята се, че разчупва преградите на студения протокол. Но не може и да пренебрегнем разликите в културата – ние харесваме по-късата дистанция", уточни Стойков.

Според Мария Конакчиева, говорител на Френския културен институт, политическият протокол се променя динамично.

„Не може да изискваме вече толкова строги правила. Във Франция например нямаше никакъв отклик за това, там говорят за мадам Макрон като посланик на големите френски марки, които са й дадени да представя Франция по света”, коментира тя.

По повод дрехите Стойков посочи, че би разкритикувал само дължината на роклите на Брижит Макрон и добави, че апликацията на гърдите й не е била най-добрият избор.

След визити на високо държавно ниво, една от най-обсъжданите теми е спазен ли е протоколът. Българският премиер Бойко Борисов посрещна френския президент с целувка и прегръдка. По-късно премиерът целуна три пъти по бузите първата дама на Франция Брижит Макрон. 


Делегацията ни, която се състоеше предимно от франкофони, показа езиковите си познания. Министър-председателят подчерта този факт пред френския президент с думите „Казвам, че всички parlez-vous français”. Фразата, използвана от българския премиер, в превод означава „говорите ли френски”, което прави неговото изречение неточно.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар