Зима

Зима
Пролет

15 август 2017 г.

Летните представления на властта

Крие ли се нещо зад внезапната активизация на управляващите по всякакви теми - от тол-системата и Слънчев бряг, до "Цанков камък"

Август е почивен месец за Европа и всички знаят това. С изключение на българските политици. 


Вместо да почиват (или докато почиват), в последните дни те развиха удивителна дейност. Бойко Борисов обикаля и докато обещава нови пари за Варна, казва, че ще построим държавна тол-система. Заместникът му Валери Симеонов пък затваря заведения в Слънчев бряг и отнема аудио-уредбите им, заради висок шум. Депутатите Александър Ненков и Десислава Атанасова (пак от Варна) обявяват, че ще внесат искане в прокуратурата да се разследва построеният преди седем години язовир "Цанков камък". Държавата, с две думи, ври и кипи.

Няма нищо лошо в активността на хората, които управляват държавата. Но само когато тя произвежда резултати и те не са съмнителни.

Първо, тол системата. Търгът е сред най-големите в последните години и се бави вече няколко пъти, заради обжалвания и заради некадърно обявяване на поръчката. Борисов несъмнено е прав, че непрекъснатите обжалвания са ужасно досадни и бавят нещо, което е силно необходимо, защото най-малкото ще генерира повече средства за поддържането на пътната мрежа. 


Но изявлението, че държавата сама ще построи тази система, е повече от озадачаващо. Държавата няма компетенциите, за да строи подобно нещо, нито е нужно да ги има. Единствено е нужно да има капацитета и възможността да възлага адекватно поръчки на частния сектор и да контролира изпълнението им. Причината за повечето обжалвания са именно недостатъците в обявяването (например абсурдно късият срок от 24 часа) и вината е в печално известното АПИ, което отдавна е център на държавната корупция. Борисов, разбира се, не спомена и дума за това.

През това време Симеонов върлува на Слънчев бряг. Той е от Бургас и затова е лесно да се разбере вероятно дългогодишната му фрустрация с начина, по който се разви и функционира някогашният семеен курорт. Шумът, който вдигат някои заведения там и дълго пренебрегваните нарушения на всякакви закони, се виждат (и чуват) лесно. Никой не спори, че правилата трябва да се спазват и редът е важен за доброто функциониране на туризма, и на държавата като цяло. Но тази държава с едната си ръка е позволила да има дискотеки (с лицензирането им), а с другата сега ги наказва.

Най-малкото е лицемерно от страна на вицепремиер да третира като престъпници собствениците на заведения, и да не каже нито дума за редицата държавни и общински структури, които трябва да следят за спазването на този ред. Очевидно е, че те са се провалили така трагично, че се налага самият вицепремиер да надзирава полицаи, които отнемат аудиоуредби. Надали ще ни стигне населението, ако зад всеки полицай трябва да стои министър.

Подобно на АПИ, Несебър е печално известен като център на корупцията по морето, а дори на малките деца е ясно, че полицията там знае кой и кога нарушава правилата, но вероятно има причини да не санкционира.

И ако мотивите на Симеонов са горе-долу ясни, то при "Цанков камък" ситуацията е направо мистериозна. Двама депутати изведнъж се активизират да внесат искане за проверка на язовир, построен преди седем години, с който няма никакъв сериозен проблем. Тук ситуацията е същата: "Цанков камък" остана като символ на политическа корупция, заради връзката на цялата каскада "Доспат-Въча" с консултантските услуги на Ахмед Доган. Това надали е станало известно на Ненков и Атанасова сега, както и прокуратурата не е научила за тези неща днес, вместо през изминалите седем години. За това обаче ГЕРБ не говори, а използва плановия ремонт на съоръжението, за да атакува Корнелия Нинова и Румен Овчаров, точно в момента, в който БСП внася нов законопроект за борба с корупцията.

Всичко това прилича много на театър - имитиране на дейност, която да убеждава хората, че се върши много в името на обществото, докато реално случващото се е минимално. 


Има две обяснения за подобно представление. Първото е космическо. Отново идва ретрограден Меркурий и съдейки по влиянието на небесните тела върху Борисов, възможно е ГЕРБ и правителството да бързат да демонстрират дейност, преди да се отдадат на три седмици бездействие, докато не отмине космическата опасност. 

Второто е доста по-земно. Зад тази пушилка или не седи нищо - биене на чинели без никаква мелодия отзад, или служи, за да заглушава друго. И двете са притеснителни мисли.
Новините от слънчевите брегове на България не секват тези дни
 

Огнян Георгиев, Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар