Зима

Зима
Пролет

10 септември 2017 г.

330 млн. за дупките в "Магистралата на знанието"

Поредната пожарникарска акция - нищо, че говорят за механизъм и стратегия...
 
Задава се най-интересният първи учебен ден.
 
Очакваме бомбастичен ръст на учениците в размер на повече от 200 000 бройки. Толкова били децата в училищна възраст, които не седят на чина, а се пилеят из улици и сокаци. 

Армия в състав от 1100 екипа с близо 12 000 чиновници и полицаи търси лентяите под дърво и камък, от врата на врата, увещават, принуждават и респектират родителите. От кабинета се похвалиха, че държавата полага за първи път такива чутовни усилия за градеж на "магистралата на знанието".

Дотук - добре. Гледайте само какви ще ги дъвчат след месец, когато станат ясни резултатите от убеждаването на ромите, че "образованието е най-висша ценност". Едва ли ще се сетят да им кажат, че най-висшата ценност е трудът, с който се издържа образователната система.

Вместо да им набият в главите, че който не работи, няма да яде, те ще ги правят учени, за да не тежат на социалната система. Той не може да чете и знае само да краде, пък колко ли ще влачи, ако се изучи?!

Формулата за задържане на учениците в училище била "доста сложна" и зависела от координацията и мотивацията. Тъкмо за тях осигурили като начало 330 млн. лв. за увеличение на учителските заплати. Само под сурдинка се споменава за "оптимизиране на процедурата за отпускане на семейни и други помощи в натура спрямо индивидуалните потребности на децата и учениците и засилване на санкциите спрямо родителите, които не осигуряват присъствие на децата си в училище".

Щяло да има обаче бонуси за учителите, които работят с ромите. Срещу 30-ина лева отгоре ще им поверяват клас с 30 малолетни престъпници, които правосъдната система е пропуснала да накаже. Затвори не строят, надзирателите бягат, дайте да натресем проблема на учителите.

Този път няма да цитираме обичайните популистки лакърдии на премиера Бойко Борисов, защото от тях отдавна ни дойде до гуша. Твърдим обаче, че това е поредната пожарникарска акция - нищо, че говорят за механизъм и стратегия. У нас пожарникарите станаха най-големите патриоти, а патриотите гасят пожари начело с пожарникар № 1 на държавата. Затова и заговориха на един език.

Борисов тъжи за строителни войски, Симеонов громи лудницата по Черноморието, Каракачанов препоръчва войнишки ботуш за крими контингента, възстановяване на редовната служба, образователна "повинност" за ромите. Проблемът е, че на тези хора не може да се вярва дори когато говорят истината. Защо ли? Ами защото трудовата им дейност е крайно неубедителна.

Да, армията излезе по улиците в цяла Европа, и редовна войска си имат, а завчера стана ясно, че хиляда ромски деца с български произход ще тръгнат на училище в Берлин и провинция Бранденбург. Иначе социални помощи няма. Доказано било, че имигрантските деца които са посещавали детски градини, се интегрират много по-бързо в училище. 


Така е, но в Германия ще стане, а тук - не. При такива управленци - никога.


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар