Зима

Зима
Пролет

21 септември 2017 г.

53% от българите вярват на Германия

Отношението у нас към Германия се колебае в стойности, които често надвишават дори и доверието в Русия
 
На Германия у нас се гледа като на основен външнополитически пример, доверието към страната е високо, а критичната позиция по отношение на преговорите с Турция среща подкрепа.

Това са част от изводите на "Галъп интернешънъл", част от които агенцията публикува в навечерието на изборите в Германия на 24 септември. Агенцията е направила редовно месечно изследване в периода 7-14 септември 2017 г. сред 808 пълнолетни българи и телефонен сондаж на 31 август и 1 септември сред 802-ма души. То е възложено, финансирано и проведено от "Галъп интернешънъл“.

Социологическата агенция редовно проверява най-общите симпатии, страхове и подозрения към някои ключови за България геополитически фактори. Това се налага заради все по-голямата важност на този тип проблеми и видимото им отражение върху българския дневен ред.

През септември доверието в Германия у нас решително надвишава недоверието. 53% отговарят с "да“ на въпроса "Имате ли доверие в Германия?", а 34% казват "не“. Такива са и обичайните в годините нива.

Съществен въпрос в немските избори стават отношенията с Турция. Българското обществено мнение проявява очаквана неохота към преговори с Турция. Тук влияние оказват и исторически наслоявания, както и събитията в Турция през последните години.

Отношението у нас към Германия се колебае в стойности, които често надвишават дори и доверието в Русия. В България, по традиция, отношението към Русия пък остава по-благосклонно в сравнение с отношението към САЩ. Във връзка с това по-сдържано остава и отношението към НАТО.

НАТО и Европейският съюз показват признаци на възстановяване на поразклатеното доверие сред българите и в последните месеци доверието в ЕС се връща на нива от около 60%, след като в изминалите, кризисни за съюза, месеци и години се колебаеше на нива от 50%. Заедно с това и имиджът на НАТО укрепва със стабилизиране на доверието около 35%. 


Тепърва обаче трябва да се наблюдава дали тези тенденции са устойчиви.


Няма коментари:

Публикуване на коментар