Зима

Зима
Пролет

4 септември 2017 г.

Д-р Калоян Методиев: Мултикултурализмът води към разрушение

"Такава злоба, фанатизъм, отдаденост има в действията на тези групи и корпоративни структури, че ако не се спрат ще е зле за всички."

- Д-р Методиев, търговската верига "Лидъл" (Lidl) си позволи да заличи християнските кръстове от гръцки стоки. И в Гърция, и в България реакцията беше оправдано остра. Какво обаче стои зад тези опити? Как една международна търговска верига си позволява подобен скандал?

- Това е една от най-бързо растящите европейски компании като пазарен дял. Очевидно това става с агресивно пазарно поведение. Не са лоши като продукт. Проблемът е, че при тях мултикултурализмът се срещна с корпоративизмът. Струва ми се, че с подобни антихристиянски действия срещата им става опасна за обществото. Създава се някакъв безполов, безличностен консуматорски образ на клиента – дехуманизира се. Очевидно корпоративната алчност е безкрайна величина, но всяко нещо си има последствия. 


Положителното в тази долнопробна история е, че от „Лидъл“ пуснаха извинение, което показва, че има смисъл да се вдига обществен шум. Не бива да се оставя кресливият либерален фанатизъм да доминира медиите и Фейсбук.

- Има предположение, че това е направено за привличане на клиенти мюсюлмани. Могат ли обаче да загубят клиентите си християни, които на свой ред се почувстваха скандализирани?

- Призивите за бойкот из цяла Европа са много силни. Но нека сме реалисти, отново става въпрос за двоен стандарт. В търговските вериги масово се използва етикетът „халал“ на храните. Опасявам се, че този корпоративно-либерален натиск и самозабравяне ще произведе ответно действия с политически последствия, защото няма да се коригира дългосрочно.

- Във Великобритания също избухна огромен скандал заради опита вече да не се прави разлика между половете. Как реагират британците?

- В продажба бяха пуснати рокли за 5-7 годишни с нови етикети. Вече не е само за момичета, а пише за момичета или момчета. Това ще върви за всички дрехи на една от най-големите търговски вериги. Известният журналист Пиърс Морган го обяви за "скандално пълзящо заличаване на половете". Анкетата на телевизия АйТВ показа, че 85 % от британците са срещу новите етикети. Но една малка креслива група за натиск продължава да настоява, че трябвало да се даде възможност за избор. Работи се за подмяна на чипа още в детска възраст.

- Можете ли да дадете и други примери за неолиберализъм в действие?

- Либерализмът е хубаво нещо, когато е в някакви рамки на разумност и контрол, но когато избие на фанатизъм, радикализъм, когато изпадне в крайности вече е опасен. Светът е на ръба на ядрена война, Европейският съюз е в криза, тероризмът е ежедневие, но те налагат за централни теми като трети-пети пол, кърмене на обществени места, демонстрации на всякаква нестандартност, сексуални и расови въпроси, финалното равенство. Минаха се всякакви граници.

- Докъде изобщо може да стигне „мултикултурализмът“ в своя поход?

- До разрушение и саморазрушение. Такава злоба, фанатизъм, отдаденост има в действията на тези групи и корпоративни структури, че ако не се спрат ще е зле за всички.

- По-засегната ли е Западна Европа от България от крайностите на либералната идеология?

- Да, там тези процеси се развиват много по-дълго, отколкото при нас. Виждате и че самите реакции срещу подмяната на „Лидъл“ получи много по-голям отзвук и реакция в Източна Европа, въпреки че сигналът за това дойде през белгийските медии. У нас все още има една идея по-свободна медийна среда от гледна точка на мултикултурния проблем.

- Брекзит може ли да стопира донякъде опитите за „мултикултурното“ претопяване?


- Част от гласуването за Брекзит е свързано с бунта срещу пропагандирания и налаган мултикултурализъм от страна на Брюксел. Съмнявам се, че някой може да направи нещо, за да стопира процес в този контекст. Да видим как брюкселската бюрокрация, която иска да регулира всичко, ще се изкаже за скандала с „Лидъл“. Все пак той стана паневропейски.




Интервю на Таня Джоева, Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар