Зима

Зима
Пролет

1 септември 2017 г.

Връщаме ли се във времената на ВИС и СИК?

Под носа на ЕС държавата България се връща в ръцете на бандитите, отново!
 
Това става след оперетното присъствие на социоложката Румяна Бъчварова в МВР и сегашното пребиваване на министъра артилерист, завършил в Шумен. 

Връщаме ли се към времената на ВИС и СИК, към времената на хората с прякори и ниски чела, пред които наследниците на родната милиция отдаваха чест. Връщаме ли се там, откъдето тръгнахме, т. е. към първата половина на 90-те години от миналия век...

Вчера отвлякоха сина на един от големите продавачи на стари автомобили у нас, утре ще се стрелят някъде, а завчера мафията се бе разпасала, нахлувайки из санданските села. "Преди това" пък се шумеше край морето.

Безсилни ли са МВР, ДАНС, ГДБОП и т. н. Вероятно да, след като предназначената единствено и само за борба с криминалната престъпност ГДБОП се превръща в ново политическо Гестапо и арестува и разпитва мирни граждани, позволили си да критикуват „светлата" премиерска особа.

Ами безхаберието на МВР? Например катаджии съставят акт на жена, катастрофирала в крайпътна канавка. Няма друг участник в екшъна, но е имало някакъв мистериозен черен джип "Волво", който натикал бедната шофьорка в канавката. И тъй като нямало друг на пътя освен нея, пътните полицаи съставили акт за нарушение на единствения присъстващ на местопроизшествието. Безумно, нали! Един адвокат обаче обяснява, че "от юридическа гледна точка актът трябва да установи нарушение. В случая просто имаме една повредена кола, очевидно от пътен инцидент. Това категорично не означава, че има виновно поведение и нарушение на водача на пострадалия автомобил".

Е, въпросът е: с такава полиция можеш ли да пребориш джигитите на пътя? Но за сержантите от Пътна полиция това няма значение. Те знаят как се пише акт. Това е важното, дейност да се отчете...

И всичко това се случва отпред на сцената. Пред очите на всички. Зад нея е съдебната власт, която не спира да ни изумява с парадоксите си.

Възрастна жена от Петрич е изправена пред районния съд в града с обвинение за кражба на рол-он дезодорант от голям магазин за смешната цена от 1.99 лв., докато наркотрафикант, хванат с хероин за 2.3 млн. лв., е пуснат да си ходи срещу смешната сума от 5000 лв. гаранция. Решението е на Варненския окръжен съд. Прокуратурата протестира, сега ще решават апелативните съдии.

Та в тази България живеем. Смешна, страшна и опасна. В която назначават 930 нови полицаи само с едномесечна професионална подготовка.



Хубен Ненчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар