Зима

Зима
Пролет

7 септември 2017 г.

Къде в Европа искат да се отцепват?

Няколко европейски региона искат независимост в една или друга степен, подобно на испанската автономна област Каталуния.
 
Парламентът в Барселона снощи прие закон за произвеждане на референдум за независимост на 1 октомври въпреки забраната на Мадрид.

Корсика

Средиземноморският остров Корсика е единственият регион в континентална Франция, притежаващ особен статус, който му дава специални правомощия. След десетилетия борба, белязани от над 4500 атентата, отговорността за които пое Фронтът за национално освобождение на Корсика, през 2014 г. нелегалната организация обяви, че се отказва от оръжието, за да премине към политическа борба.

Благодарение на съюза между поддръжниците на независимостта и умерените партии корсиканските националисти станаха първа политическа сила в региона и през 2015 г. получиха мнозинство в регионалния парламент. През юни тази година Корсика избра трима депутати националисти, за да я представляват във френския парламент.

Шотландия

От 1998 г. Шотландия е полуавтономен регион във Великобритания. Областта има парламент с широки правомощия, включително в образованието, здравеопазването, околната среда и правосъдието. Проблемите на отбраната и дипломацията обаче се решават от Лондон.

На исторически референдум през 2014 г. северната британска провинция отхвърли независимостта с 55 на сто. След като две години по-късно Великобритания гласува в подкрепа на Brexit-а, проектът на националистите получи нов тласък. На референдума през 2016 г. шотландците гласуваха с голямо мнозинство в подкрепа на оставането в ЕС.

Поради тежките загуби, понесени от Шотландската национална партия на парламентарните избори през юни, първият министър на региона Никола Стърджън беше принудена да отложи решението за произвеждане на втори референдум за есента на 2018 г., след преговорите за Brexit-а.

Фландрия

През последните десетилетия северният холандскоезичен белгийски регион Фландрия получи множество правомощия и доминира политическата и икономическа сцена. Фламандският национализъм, зародил се през 19 век, не е бил никога толкова силен. На изборите през 2014 г. партията Нов фламандски алианс стана първата политическа сила в Белгия и крайъгълен камък на дясното правителство на премиера Шарл Мишел. Партията планира да поднови борбата за автономия през 2019 година.

Фарьорски острови

От 1948 г. Фарьорските острови са автономен архипелаг в Дания, в северната част на Атлантическия океан. Очаква се на 25 април догодина островите да организират референдум за нова Конституция, която им дава право на самоопределение. Те притежават собствен парламент, суверенни териториални води и авиокомпания, но външните работи и отбраната се определят от Дания.

Страната на баските

Сепаратистките напрежения се уталожиха в испанския регион Страната на баските, разделен между Испания и Франция. През 2013 г. движението Батасуна, политическо крило на сепаратистката организация ЕТА, се саморазпусна. Сепаратистката група, обявена от САЩ и ЕС за терористична организация, е смятана за отговорна за смъртта на 829 души за 40 години на насилие. През 2011 г. обаче тя обяви, че прекратява въоръжената борба.

Баският сепаратизъм обаче не изчезна. Баската лява сепаратистка коалиция "ЕХ Билду" е втората политическа сила в Страната на баските. Почти 17 процента от баските искат независимост, а 42 на сто искат по-широка автономия, според проучване от миналата година.

Нова Каледония

Очаква се през ноември 2018 г. френският архипелаг Нова Каледония, разположен в южната част на Тихия океан, да организира референдум за независимост. 20 години по-рано беше подписано Споразумението от Нумеа, с което започна процес на деколонизация. Очаква се на референдума да спечелят противниците на независимостта.



Няма коментари:

Публикуване на коментар