Лято

Лято

8 септември 2017 г.

Еманюел Макрон: Европа е изправена пред разруха, ако не се реформира

"Европа рискува да стане подвластна на Китай и САЩ, освен ако не стане по-суверенна и демократична."

В реч, произнесена символично на хълма в Атина, където древните гърци са създали демокрацията преди няколко хиляди години, Макрон заяви, че континентът е изправен пред разруха без радикална реформа на управлението му.

"За да не бъдем управлявани от по-големи сили като китайците и американците, вярвам в един европейски суверенитет, който ни позволява да се браним и да съществуваме", каза Макрон на хълма Пникс под Акропола.

Избраният преди четири месеца 39-годишен лидер иска да се направи гигантска стъпка в европейското сътрудничество, която в икономически план да даде на еврозоната неин собствен бюджет, финансов министър и парламент.

Макрон заяви, че едни по-демократични институции ще помогнат да се реагира на популистката вълна, която издига крайнодесни лидери като Марин Льо Пен, победена от Макрон във втория тур на френските президентски избори, и подхрани кампанията за Brexit-а във Великобритания.

Той обяви, че ще разкрие пътна карта за ЕС след няколко седмици, след парламентарните избори в Германия на 24 септември. Макрон призова европейските лидери да се договорят до края на годината за създаване на публични дебати през първата половина на 2018 г., на които гражданите да разискват своите визии за ЕС.

"Не искам един нов европейски договор да се обсъжда при закрити врата, в кулоарите на Брюксел, Берлин или Париж", заяви френският президент. Тези дебати или "демократични конвенции", които Макрон предложи в предизборната си кампания, ще помогнат да се положат основите на Европа за следващите 10-15 години.

Френският президент също заяви, че подкрепя идеята 78-те места на Великобритания в Европейския парламент да се дадат на общи представители на ЕС, които да се изберат от всички граждани на съюза след Brexit-а.Няма коментари:

Публикуване на коментар