Зима

Зима
Пролет

17 септември 2017 г.

Безжичният интернет – позабравеният герой на България

WiFi мрежите в страната не само са доста добре развити, но и еволюират

Покрай целия шум за новите мобилни 4G мрежи и високоскоростния мобилен интернет като че ли позабравихме добрият стар WiFi.


Или по-скоро свикнахме толкова много с него, че вече не го забелязваме. Едно много добро напомняне дойде от актьора Силвестър Сталоун през август. В кратко Instagram видео звездата от "Рамбо" и "Роки" обяви: "Иронията е, че в България има много добра WiFi връзка – дори заобиколен от вълци, ти си свързан, докато в Санта Кларита не може да намериш такава." 

Всеки, който е бил в Западна Европа или в САЩ, съчувства искрено на екшън звездата. Причините за това са доста – силна оптична инфраструктура, качествено изградени публични WiFi мрежи и най-важното - повечето от тях са свободно достъпни. Добрите новини ще се увеличават с времето. Защото, от една страна, Европейският съюз ще отпусне средства за изграждането на повече публично достъпни безжични мрежи. От друга, тяхното тихо развитие позволява нови и нови възможности за собствениците на подобни WiFi точки.

Да изградиш качествена безжична мрежа

Как се прави WiFi мрежа? Повечето ще посочат домашния рутер на цена от под 20 лева и кабела с иронична усмивка. Но достатъчно ли е това за изграждането на такава мрежа в болница? Или в хотел? Или в ресторант? Както и на стадион по време на концерт? Тук вече по-сериозна роля играе телекомът, който ще предоставя услугата. 


Какви са стъпките? Първо се правят изчисления за потенциалния пик от потребители и (по-важното) устройства, които ще се свържат, за да може да се формира сметка какво и колко количество оборудване ще е нужно, както и какъв капацитет от интернет връзка трябва да се предостави. Защото е важно не само да могат хората да се свържат, но и да разполагат с достатъчно капацитет, с който да получат максимално качествена услуга, например безпроблемно браузване в YouTube. 

Към всичко това се добавя и буфер – за всеки случай при извънредни ситуации или при струпване на повече от предвиденото хора и устройства. WiFi мрежи могат да се изградят от всеки бизнес или институция, която има обекти и места, които се посещават регулярно от хора – болници, хотели, ресторанти, бензиностанции, конгресни зали и дори около вендинг машини.

Новите възможности на WiFi мрежите

Безжичните мрежи вече не се ползват само за предоставяне на интернет на потребителите. Те предлагат все повече функции за своите притежатели. Например те са едно от основните средства (заедно с видеонаблюдението) за преброяване на клиентите в магазини и хипермаркети. С помощта на специален софтуер също така те помагат за създаването на карта на посещения (познати като heat maps) в различни части на даден обект. По този начин все по-голяма роля играят не само силната оптична инфраструктура и рутерите за качеството на WiFi мрежите, но и софтуерът, работещ с тях. Чрез него може да се сложи изискване за регистрация на потребителя. Това например е често използвана услуга от хотелите. В друг случай със софтуера може да се слага специален филтър на посещаваните сайтове, което пък е практично за безжичните зони в училищата.
 

Хардуерната свързаност също се развива и все повече ще сме свидетели на WiFi връзка в автомобили и в превозните средства от градския транспорт. Например Vivacom беше един от първите със своята инициатива "WiFi в колата", която беше осъществена заедно с Toyota. Отделно телекомът оборудва и колите на една от софийските таксиметрови компании.
Веднъж положена, инфраструктурата за безжични мрежи може да се използва и за реализация на умни решения от всякакъв тип. В това число влизат и осъществяване на умно улично осветление или паркинги. 


Подобно решение не би могло да навреди на връзката на потребителите, защото системата ще бъде разделена на достъпна за WiFi връзка и такава за реализирането на дадения проект. Цялата тази сегментация ще бъде направена главно софтуерно, като се разпредели на различни слоеве. Единственото важно условие е самата мрежа да бъде изградена качествено.

Има ли заплаха от 4G бума?

С пускането на все по-изгодни мобилни планове, които включват повече и повече интернет трафик, въпросът с релевантността на WiFi мрежите остава. Той се повдига и покрай факта, че вече всеки смартфон може да стане мобилен рутер и да разпространява мобилен интернет. Отговорът обаче може да е доста по-комплексен, особено ако WiFi мрежите са изградени качествено и съответно така техните предимства са засилени. 


На първо място – не хабят от мобилния трафик. На второ – добрите обществени WiFi мрежи могат да поемат повече натоварване от мобилните и съответно да предложат по-качествена услуга, а стабилната безжична връзка консумира много по-малко от батерията на устройството. 

На последно място – наличието на WiFi е привлекателно място за всеки турист или посетител. Силвестър Сталоун и всеки пътувал в чужбина може да потвърди това. Именно затова ЕС ще се опита да засили предлагането на тази услуга на обществени места със своята инициатива "WiFi за всеки европеец". Макар и все още детайлите да се изясняват, основният момент е, че ще се насърчава изграждането на подобни свободни мрежи на обществени места, в градския транспорт, сгради и институции.
 

Да не забравяме и факта, че WiFi мрежите са един от компонентите в изграждането на следващото поколение 5G мобилни мрежи.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар