Зима

Зима
Пролет

3 септември 2017 г.

Когато държавата поиска...

Ваканционният август завърши с корпоративно-държавен залп: частният военен завод "Дунарит" бе пожелан от държавата, след като първо беше притиснат от нея

Ако цялата история досега може да се опише накратко, тя ще изглежда така: битката за "Дунарит", която досега Пеевски водеше със своите лостове (прокуратура, КОНПИ, медии...), беше поета от държавната машина с всичките й двигатели в ръцете на премиера Бойко Борисов (лицензионни правомощия, държавни компании, синдици на КТБ...). 


Дори и това не гарантира успех. Но дали и как тези арсенали ще продължат да се ползват ще е показателно.

Ако сте от тези, които вярват, че Пеевски и Борисов са добре взаимно пришити, може да си обясните държавния рейд към "Дунарит" лесно: първият е на път да изгуби съдебните битки и вторият идва на помощ. 


Друга хипотеза е, че действията са провокирани от активизацията на Цветан Василев по американския закон "Магнитски" (струващо му поне 50 хил. долара месечно според наетите от него за целта лобисти и адвокати) и целят да пресекат всичките финансови потоци към него.

Проблемите на "Дунарит" и "Емко" започват дни след като това стана ясно в началото на август. Тази версия не изключва непременно "пришиването", тъй като поисканите от Василев американски санкции са срещу Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров, но в свои интервюта той е обвинявал директно и Борисов в изнудване и корупция.

Без значение дали има или не тандем и дали овладяването ще е успешно, вече рискът "Дунарит" е активиран. Операцията изглежда единична, но поставя под риск всеки с бизнес в страната, особено ако зависи от лиценз. Вече прокуратурата има богата история от очевидно поръчкови обвинения, а постепенно и други овладени институции се обезценяват от използването за завладяване на бизнеси - от конкуренти, а вече и от държавата. 


Оттук не е сложно да се направи връзката защо инвестициите ще продължават да са малко, а страната - бедна.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар