Зима

Зима
Пролет

29 септември 2017 г.

Екатерина Захариева: Никъде в доклада за националната сигурност не пише, че Русия е заплаха за България

"С Русия трябва да поддържаме практични и равнопоставени отношения."
 
Министърът на външните работи Екатерина Захариева се завърна от САЩ, където бе на посещение с президента Румен Радев.

„Основните теми бяха борбата с тероризма, незаконната миграция, бежанската вълна, ситуацията в Северна Корея. Получихме поздравления, че България е изключително фокусирана върху сигурността в нашия район", каза Захариева в „Здравей, България" по „Нова телевизия".

На въпрос дали трябва да има база на НАТО на брега на Черно море, тя заяви, че в момента такова нещо не стои на дневен ред, но не вижда нищо лошо в това да има бази в България, тъй като сме съюзник.

„НАТО не е военен съюз, а съюз за мир и стабилност. Нека да не бъркаме нещата. Целта му не е да предизвиква военни действия", допълни тя.

„Цялата международна общност работи за това да има мир и стабилност. Така или иначе ситуацията в света не е такава. Така че като съюзник в НАТО, не дай си Боже да се случи война, със сигурност сме на външната линия с държава, която не е съюзник на Алианса", коментира още външният министър.

Тя обаче не изключи, ако все пак се стигне до война, руски ракети да бъдат насочени към бази на НАТО.

„Това е реалността. Ние сме съюзник на НАТО, Русия не е. Това членство е и гаранция за нашата сигурност. С Русия трябва да поддържаме практични и равнопоставени отношения", каза още Екатерина Захариева.

На въпрос дали Русия е заплаха за България, Захариева заяви, че докладът на правителството се интерпретира погрешно и „никъде не пише, че Руската федерация е заплаха за националната сигурност, а част от действията ѝ".

„Основната цел е да се подобри диалога. Със сигурност част от тези действия представляват заплаха в съюзниците, в членовете на Европейския съюз, но това не означава липса на диалог и това не означава, че самата Русия е заплаха за България." 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар