Зима

Зима
Пролет

8 септември 2017 г.

Пушките ще продължат да гърмят

Несъществуващият контрол на оръжията в България

Поредица инциденти през последните седмици - две убийства и най-вероятно самоубийство, отново насочиха общественото внимание към контрола на оръжията в България.

Мъж, който в продължение на осем години незаконно е държал пистолет у себе си, застреля съпругата си, която тормозел от години. Нищо че няма законно основание оръжието да е в него. Нищо че е имало всички законни предпоставки МВР да реагира (нарушена ограничителна заповед) и да потърси оръжието.
 

Пиянска свада в Септември, след която останали 126 гилзи, завърши с прострелян човек. Първата версия беше, че стрелецът е шестгодишно дете, което незнайно как е успяло да се справи с трите защити на пистолета. После се изясни, че притежателят му и заподозрян за стрелбата е местен лидер на ГЕРБ, който също не би трябвало да има оръжие, защото и преди е имал проблеми с полицията.

Тъжен е случаят с 11-годишното дете от Стрелча, което най-вероятно се е простреляло с ловната пушка на баща си. По закон тя трябва да се съхранява така, че само собственикът да стига до нея.

Общото между тези случаи е, че са функция от очевидното нежелание на МВР да осъществява контрол върху оръжията. Ситуацията е още по-абсурдна, защото този контрол на два пъти през последните няколко години беше обект на щателна проверка от прокуратурата. И какво от това? 


Данъкоплатците, които наливат над 1 млрд. лв. в това министерство, не се интересуват какви са причините - липса на капацитет, некадърност или корупция, когато в резултат на неизпълнените служебни задължения на полицейски инспектори остават трупове. А в крайна сметка става дума за съвсем формална дейност - щом срокът или основанието за притежание са изтекли, МВР просто трябва да прибере оръжието. 

Ако полицията и това не може да прави, какво да очакваме за всичко останало?

 Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар