Зима

Зима
Пролет

5 септември 2017 г.

Статията за „азербайджанската пералня” била поръчкова, зад нея стоял Джордж Сорос

Али Гасанов: Главната им цел е да очернят репутацията на Азербайджан и да създадат негативно международно мнение за него
 
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев и неговото семейство нямат отношение към изпирането на около три милиарда долара във Великобритания. 

Това заявяват от пресслужбата на държавния глава на републиката. Информацията бе разпространена от РИА Новости и "Ехото на Кавказ".

„Нито президентът на Азербайджан, нито членове на неговото семейство имат някакво отношение към посочените обвинения. Опитите да бъде замесен президентът и неговото семейство в тези неща нямат основание, предвзети са и имат провокационен характер. Зад статиите на тази тема в чуждестранните средства за масова информация стои Джордж Сорос“, се казва в заявлението.

"Публикациите в редица чуждестранни медии за пране на големи суми от азербайджанските власти, извършвано чрез подставени британски компании, са част от кампания срещу страната", заяви пък помощникът на президента на Азербайджан по обществено-политическите въпроси Али Гасанов, цитиран от ТАСС.

„Разпространените от името на OCCRP (Център за разследване на организираната престъпност и корупцията) обвинения са предубедени, неоснователни, провокативни и са съставна част от мръсна кампания за очерняне, организирана срещу Азербайджан от добре известни кръгове”, съобщи Гасанов. Той каза още, че материалите, подготвени от такива непрозрачни и създадени с определена цел структури като OCCRP, се създават от антиазербайджански центрове и мрежи, а след това се тиражират в световни медии.

„Главната им цел е да очернят репутацията на Азербайджан и да създадат негативно международно мнение за него. С тази цел се вземат на прицел известни фигури – обществено-политически дейци, официални лица, експерти, настроени приятелски към Азербайджан, които изразяват положително мнение за развитието на страната, обществено-политическия й живот, икономическите успехи и тяхната дейност се поставя под съмнение без никакви основание”, каза Гасанов.

На 4 септември OCCRP подготви публикация, въз основа на която на 5 септември на сайта на Би Би Си беше поместена статия „Азербайджан ръководил таен мръсен фонд на стойност 3 млрд. долара”. В. „Гардиън” обяви, въз основа на собствено разследване, че властите в Азербайджан са управлявали тайна схема, чрез която са изпрали 2,9 млрд. долара с помощта на подставени британски компании.

Днес „Гардиън“ съобщи, че Калин Митрев, българският представител в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон и съпруг на Ирина Бокова, е замесен в мащабна схема за пране на пари свързана с Азербайджан. Разследването е съвместно с още 20 световни медии.

Т. нар. „Азербайджанска пералня” разкрива, че между 2012 и 2014 г. са направени повече от 16 хил. плащания по различни канали на стойност близо 2,9 млрд. долара от Азербайджан към известни европейци, купувани са луксозни стоки и са прани пари през мрежа от почти непрозрачни британски компании.

Част от парите са отишли за политици и журналисти за международна лобистка кампания, която да рекламира страната. От „Гардиън” посочват, че не всички получатели са знаели откъде идват средствата.



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар