Зима

Зима
Пролет

7 октомври 2017 г.

Кр. Каракачанов: Известно е, че хуморът на Валери Симеонов е малко дърварски

"Минимум 500 млн. лева на година отиват за фалшиви болни с инвалидни пенсии."

Вицепремиер по обществения ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов е категоричен, че правителството ще изкара мандата си при изпълнение на поетите в управленската програма ангажименти, а част от тях вече се реализират. 

Това каза той по Дарик, като напомни, че тази година минималната пенсия за стаж и възраст се е повишила до 200 лева.

Съпредседателят на Обединените патриоти, които са партньор с ГЕРБ в управляващата коалиция, отсече, че трябва да се направи ревизия на инвалидните пенсии. Каракачанов отчете, че около милион души вземат инвалидни пенсии, а реално такива заслужават около 200 000 души и така изтича ресурс от държавната хазна.

Каракачанов смята, че думите на Валери Симеонов към журналиста Виктор Николаев в студиото на Нова телевизия са били опит за шега, който е бил неудачен:"Не мисля, че го е казал сериозно. Известно е, че неговият хумор е малко дърварски. Най-вероятно е някакъв опит за шегуване, доста неудачен явно".

Запитан за коментар по повод отправени реплики от депутата от ГЕРБ Антон Тодоров към журналиста от Нова телевизия Виктор Николаев, Каракачанов каза: "Не ме карайте да коментирам депутати от друга парламентарна група, особено когато сме коалиционни партньори".

На въпрос трябва ли двамата да поемат отговорност и да подадат оставки от постовете си, както призовават редица организации и личности, които не смятат, че това е "дърварско чувство за хумор", а арогантност, вицепремиерът посочи, че всеки сам си взема решенията как да се държи и как да си носи отговорност. 


"Но не смятам, че заради едно макар и по-грубиянско изказване, трябва да се стига до там. Грубо е изказването, факт. Аз пак казвам, според мен то е опит за шега, но в случая може би неуместна", допълни Каракачанов.

Запитан дали ще има четиригодишно стабилно управление при скандали  през последните четири месеца като "Суджукгейт", "Кумгейт", а сега и заплахи за "Викторгейт", съпредседателят от ОП заяви, че не може да се говори за четири месеца на "гейтове".  Според него доста от тях са "малко повече пара в свирката, отколкото нещо реално".

Правителството ще изкара мандата си, ако нещата, които е заложило в програмата за своето управление, започват да се случват, като някои от тях вече са стартирали, коментира той.

Каракачанов напомни, че Обединените патриоти настояват от дълго време за увеличение на пенсиите и минималните пенсии на два пъти са увеличени през последните месеци - първо до 180 лева, а после и до 200 лева. 


"Обещахме 300 лева минимална пенсия, но в парламента имаме само 27 депутати. От 2.2 млн. пенсионери в България за нас са гласували 30 000-40 000. Ако имахме не 27, а 57 депутати, може би щяхме да наложим и 300 лева. Но ние не сме се отказали от 300 лева минимална пенсия и индексация на всички пенсии", категоричен е Каракачанов.

Направихме това, което можем, и минималната пенсия от 1 октомври вече е 200 лева, каза той по повод спекулации от страна на опозицията.

Вицепремиерът обаче напомни, че в тяхната програма е записана и ревизия на инвалидните пенсии. Близо милион граждани на България се водят инвалиди, което не е вярно, отсече той. По думите му хората, които реално заслужават да получават инвалидни пенсии, са около 150 000-200 000 души.

Каракачанов обясни, че през 1990 година, когато населението на България е било малко под 9 млн. души, хората, които са получавали инвалидни пенсии, са били около 150 000 души. А сега, при 7 млн. население 1 милион получават инвалидни пенсии. 


"Значи сещаме се, че става дума за измама.  И няма нужда да се сещаме. Отивате в някои региони на България и виждате цели цигански махали, където всички деца са болни от епилепсия, от бронхиална астма, всички. И тук нещата са ясни", коментира той.

Направена е работна група, изработени са критериите, по които ще бъде направена тази ревизия на инвалидните пенсии, оповести вицепремиерът.

"Защото какво се получава? Един фалшив болен взема същите пари, каквито взема човекът, който заслужава инвалидна пенсия. И тук става въпрос за минимум 500 млн. лева на година, които отиват за тези фалшиви болни", коментира той.

Тоест при приблизително 200 000 души, които заслужават инвалидни пенсии, 1 млн. души получават такива, каза Каракачанов, като се позова на изчисления на специалисти. Той призна, че това явление не е характерно само за нашата страна, а го е имало и в Гърция, и в други държави предимно в южната част на Европа. 


"Ето го решението и на този въпрос - когато спестим тези пари, хвърлени в ръцете на хора, които злоупотребяват, ето ви ги парите за 300 лева минимална пенсия и за индексация на пенсиите", изчисли вицепремиерът.


Няма коментари:

Публикуване на коментар