Зима

Зима
Пролет

28 октомври 2017 г.

Сексуално предавани компютърни болести

На всеки три интернет сайт се пада един с порнографско съдържание
 
Платете 40 лева глоба, или разследваща група ще дойде да ви арестува. 

Това послание в малко по-развит вид получи потребител от Шумен след интернет сърфиране в търсене на последните еротични писъци в световната мрежа. 

Лексикален анализ подсказва, че текстът на предупреждението е компютърен превод на български с очевидни езикови грешки. Ако към тях прибавим и разминаванията около цитираните правни норми, би трябвало да предположим, че никой няма да се хване на подобна плитка заплаха. 

Практиката на сервизите за ремонт и обслужване на компютърна техника сочат обратното - голяма част от компютрите, дадени за "лекуване" от вируси, са били заразени след посещение на порносайтове или кликването върху възбуждащи линкове във Фейсбук.

Според световните статистики на всеки три интернет сайт се пада един с порнографско съдържание. Еротиката и порнографията са и най-търсеното съдържание в търсачките, затова и хакерите се ориентират към подобни интернет адреси, където да оплетат жертви, използвайки най-често скриптове, промъкващи се през дупки в разновидности на операционната система Windows.

Да ровиш в интернет за порно безразборно и без антивирусна защита, е като да си легнеш с мургавелка, предлагаща любов на пътя без персонална защита. И в двата случая зад лекомисленото поведение се крие меракът, много по-рядко търсене на силни усещания. Поне в сферата на интернета не съм срещал някой, който да се възбужда от това да му влезе вирус през задния двор. Изключение може би правят ловците на вируси, но лично не познавам такива.

Не всички "сексуални измами" попадат под удара на правото. След спадането на интереса към т. нар. секстелефони от 90-те години на миналия век, ловът на разгонени мераклии продължава на ново по-високо ниво, а импулсните телефони живеят втори живот с помощта на откровени измами и въвеждане в заблуждение.

Във всички розови сайтове за запознанства, както и в хартиените колонки на регионалния печат, може да бъдат намерени обяви от рода на "Привлекателна бизнесдама търси шофьор за дискретен секс срещу възнаграждение от 1000 до 2000 лева. Обади се сега", след което е оставен номер за контакт на кандидатите с мераклийката. Почти никъде няма информация дори с дребен шрифт, че става въпрос за персонален номер с добавена стойност, който начуква от 60 стотинки до 2,40 лева на минута. Търсачът на усещане не знае, че бизнесдамата е или разведена домакиня, или студентка, която си докарва от баламосване по телефона от 11,40 до 60 лева на час. Разликата съответно до 36 и 144 лева си я прибира операторът, развиващ разговорите с добавена стойност.

В наказателното право има текстове, които предвиждат наказание за лица, които знаейки, че страдат от венерическо заболяване, заразят някого. Санкция има дори ако някой изложи другиго на опасност от венерическа зараза. Аналог има и във виртуалния свят за умишлено въвеждане на вирус в компютърната мрежа или компютърната система, но съдебната практика у нас не познава случаи на осъдени извършители. 


Затова единственият сигурен начин да се предпазите от сексуално предавани компютърни болести е да мислите с главата. С правилната.


Красимир Крумов, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар