Зима

Зима
Пролет

28 октомври 2017 г.

Евродерективи срещу манталитет - кое предпочитате?!

От приемането до изпълнението на правилата път дълъг и пътища много...
 
Направо не е за вярване, че войната срещу трошките по пътищата ще започне от началото на следващата година. 

Имаме обаче някои питания. Щели да  пресяват автопарка, като спират от движение неизправните автомобили. Добре, че дочакахме евродиректива за това!

Ще побългарим ли евродирективата, като обърнем и контрола върху корупцията чрез узаконен държавен рекет? Ще прилага ли КАТ справедливо предвидената скала за допустимост на неизправностите, заради които ще изпращат колите на технически преглед? Ще сложи ли ред контролната служба ред в бизнеса на пунктовете за технически преглед, които пускат на пътя коли без спирачки или без платен пътен данък? Ще принуди ли държавата застрахователите да плащат обезщетение за откраднат катализатор?

Но има и по-страшно. Ще вземат ли контролните органи адекватни мерки срещу "пердетата", които карат без книжки, с фалшификати на документа, или след като той им е бил отнет? И ако заради липсата на "Гражданска отговорност" са спрени от движение 850 хил. возила, защо не усещаме липсата им по пътищата? 


И един много любопитен въпрос: защо никой не е виждал циганин да кара шофьорски курс или да виси на опашка за технически преглед? А имат ли катаджиите намерение да посвият сърмите на джигитите със скъпи коли, които изпробват възможностите им напук на ограниченията?

И понеже касапницата по пътищата не е по-малка от погрома над здравето, питаме и за екологията. Ако един дизел пуши като Ориент-Експрес от времето на твърдото гориво, а бензинов двигател не се усеща дори на мирис, собственици и на и двата ли ще бъдат санкционирани еднакво?

Някой да не реши, че сме против евродирективата? Точно обратното. Но предвид особеностите на актуалната ни държавност не знаем какво да очакваме. Или по-скоро знаем, че от приемането до изпълнението на правилата път дълъг и пътища много. Че  и назад теглим. 


Ето - промените в Закона за храните - пак радикални и пак според евродирективи. Пазарът ни на хранителни продукти стигна дотам, че 90 % от продуктите не стават за хранене. Няма боклук на индустриалната химия, който да не заема челно място на рафтовете на хранителните стоки и в рекламите под фалшиво наименование.

Затова подозираме, че целта на новия закон - "да гарантира висока степен на защита на здравето и интересите на потребителите по отношение на храните и да осигури прилагането на правото на ЕС и националните мерки в областта на храните", ще бъде реализирана само на хартия. Пардон - на електронен носител. 


Ще направят публичен регистър на търговците към Българската агенция за безопасност на храните. Същата, която се гърчи като настъпен червей, докато цяла Източна Европа реве на един глас, че Западът ни пробутва ментета. Освен това ще правят Национален съвет по храните като постоянен консултативен орган за държавната политика в сектор "Храни".

Хрантутниците да почерпят!


Огнян Стойчев, Banker.bg 

Няма коментари:

Публикуване на коментар