Зима

Зима
Пролет

27 октомври 2017 г.

Каталунският парламент обяви независимост от Испания

Сенатът в Мадрид гласува отнемане автономията на Каталуния
 
Регионалният парламент на Каталуния гласува резолюция за обявяването на независимост от Испания.

Това стана след тайно гласуване, след като по-рано днес предлрожението бе внесено по-рано днес от управляващите партиите. Каталунският лидер Карлес Пучдемон получи нужните 68 гласа "За" от 135-членната камара. Общият брой на гласувалите „за" отцепване от Испания бяха 70, 10 бяха против, а двама се въздържаха. Преди гласуването за независимост опозиционните каталунски депутати напуснаха парламентарната зала.

Резолюцията има за цел "създаването на каталунска република като независима, суверенна, демократична и социална държава". На практика това означава и провъзгласяване на независимост на Каталуния. Според резолюцията започва процес на изготвяне на конституция и свикването на избори в областта, вече като независима република.

Испанският премиер Мариано Рахой призова за спокойствие и заяви, че върховенството на закона ще бъде възстановено в Каталуния. Той свика извънредно заседание на правителството, което е насрочено за 19 часа местно време (20:00 българско).

По-рано днес Рахой говори пред Сената в Мадрид преди да бъде решено дали ще бъде активиран член 155 от Конституцията на Испания, според който могат да се изземат функциите на автономните власти в Каталуния и да се наложи директно управление от правителството в Мадрид, "докато бъде възстановена законността" в областта, след което да бъде върната нейната автономия. Премиерът хвърли отговорността върху Пучдемон и призова за незабавно негово отстраняване.

Самият Сенат заседава 6 часа и в крайна сметка излезе с решение минути след провъзгласената независимост от каталунския парламент. С 214 гласа "за", 47 "против" и 1 "въздържал се" Горната камара на испанския парламент прие активирането на член 155.

Първите мерки, набелязани от правителството, които бяха подложени на гласуване са: отстраняването на премиера на областта (Карлес Пучдемон) и неговото правителство, въвеждане на ограничения в правомощията на каталунския парламент, намеса в местните служби на областта, като местната полиция, и свикването на избори, които да бъдат насрочени за след 6 месеца.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар