Зима

Зима

21 октомври 2017 г.

НАТО не може да възпре евентуално руско нападение

"Способността на НАТО за оказване на логистична подкрепа на разширената му територия е атрофирала след края на Студената война."
 
Военните възможности на НАТО може да не са достатъчни за спиране на евентуална руска агресия към източния му фланг.

Това пише германското списание "Шпигел", позовавайки се на поверителен доклад на алианса, предадоха АФП и БТА.

"Способността на НАТО за оказване на логистична подкрепа на разширената му територия е атрофирала след края на Студената война", се казва в доклада.

Няма достатъчно гаранции, че дори силите за бързо реагиране на НАТО ще бъдат в състояние да реагират бързо и, ако се наложи, за продължителен период, пишат авторите на доклада, до който германското списание е получило достъп.

Предстои документът да бъде обсъден от министрите от НАТО. Той описва организация, която не може да възпре евентуална руска военна агресия, предимно поради разпръснатата командна структура, се казва в откъси от статията на сп. "Шпигел", която ще излезе утре.

Слабостта на НАТО притеснява особено балтийските и скандинавските страни, съседи на Русия.

"Знаем, че трябва да адаптираме и модернизираме алианса и командните структури", заявява пред "Шпигел" норвежката министърка на отбраната Ине Ериксен Сьорайде.

През март тази година президентката на Литва Далия Грибаускайте вече поиска създаването на важен команден център на НАТО на източния фланг на организацията заради "нарастващата заплаха от Русия".

Отношенията между Москва и НАТО се влошиха съществено след анексирането на Крим през 2014 г. и след началото на конфликта с проруските сепаратисти в Източна Украйна. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар