Зима

Зима
Пролет

2 октомври 2017 г.

Мариано Рахой: Няма да затворя нито една врата, но действам само в рамките на закона и демокрацията!

"Референдумът беше инсценировка, още един епизод от стратегия срещу демократичното съжителство и законността."
 
Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че правовата държава е надделяла в Каталуния, като не бе допуснат забраненият от закона референдум за самоопределение.

Рахой каза снощи, че силите на реда са изпълнили дълга си.

"Днес в Каталуния нямаше референдум за самоопределение. Върховенството на закона действа с цялата си сила", каза премиерът в изявление по телевизията. Мнозинството каталунци не се включиха в сценария на сепаратистите, добави Рахой.

"Опитът да се произведе референдум бе истинско посегателство срещу правовата държава, на което тя реагира твърдо и спокойно", продължи Рахой. Неразрешеният референдум е подигравка със самата същност на демокрацията, каза премиерът, цитиран от ДПА.

"Отговорните за тези събития са единствено и само онези, които се стремяха да нарушат законите и съвместното съществуване. Не търсете други виновни - няма други", каза той.

"Изпълнихме своя дълг, действахме според закона и единствено според закона. Показахме, че нашата демократична държава има средства да се защити от толкова сериозна атака. Референдумът беше инсценировка, още един епизод от стратегия срещу демократичното съжителство и законността", продължи Рахой.

Според него този процес има за цел да всява раздори, да тласка гражданите към конфронтация и улични бунтове.

"Няма да затворя нито една врата, никога не съм го правил, но действам само в рамките на закона и демокрацията", подчерта испанският премиер.

При намесата на силите на реда в Каталуния бяха ранени 93 души, двама от които тежко, а 70-годишен мъж почина от инфаркт, припомня АФП. Ранени са 33 полицаи по данни на испанското вътрешно министерство. Но според каталунските здравни власти, цитирани от Асошиейтед прес, пострадалите са 761.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар