Зима

Зима
Пролет

2 октомври 2017 г.

Румен Радев: ГЕРБ търсят битка с мен! Ще я получат!

"Очаквах премиерът да озапти беквокалите си в парламента, но това не се случи. Те пеят все по-високо и все по-фалшиво."
 
Напрежението между президента Румен Радев и управляващата партия се обостря. 

Днес държавният глава призна за него и даде да се разбере, че не мисли да капитулира.

"Води се тази битка, макар че не смеят да я обявят. Считайте, че щом като я търсят, ще я получат", каза президентът. Той коментира политическите драми след като откри новата учебна в "Софийския университет".

"От всички действия на ГЕРБ наблюдавам, че или премиерът губи контрол върху партията си, или я насърчава в битката срещу мен", каза Радев.

Той обясни, че вече не вижда смисъл от среща с Бойко Борисов за модернизацията на армията.

"Очаквах премиерът да озапти беквокалите си в парламента, но това не се случи. Те пеят все по-високо и все по-фалшиво", каза Радев, цитиран от "Фокус".

Президентът отново обясни, че и решението, и отговорността за самолетите, за цялостната модернизация на Въоръжените сили е в ръцете на премиера.

Държавният глава изрази притеснения и за Председателството на Европейския съвет, което България ще поеме след месеци.

"Рискуваме Председателството да се превърне във витрина на "гейт"-ове, които започнаха да гърмят навсякъде в страната", обясни той.

Радев призна, че го притесняват всички процеси, които стават в страната на фона на Председателството.

"Управляващите гледат на това Председателство като на някаква омерта, която да гарантира спокойствие отвътре и легитимация отвън", каза президентът и призова да се обърне внимание на централния управленски модел.

"Не заради това дали то ще бъде успешно или не. Считайте, че накрая ще бъдем "потупани по гърба", такава е практиката в Европа", каза Румен Радев.

Държавният глава не отговори нито с "Да", нито с "Не" на въпроса дали ще подпише указа за назначаване на председател на ВАС. Преди време той даде да се разбере, че е възможно да не го направи.

"Вече обявих, че очаквам новият състав на ВСС да потвърди кандидатурата. Мисля, че това е основателно и ще даде нова легитимност на кандидатурата в духа на реформите в съдебната система, които провеждаме".

На въпрос това означава ли, че няма да подпише указа, Радев коментира: "Ще разберете на 4-ти октомври".

Президентът разкритикува и номинацията на Антон Тодоров от ГЕРБ за шеф на Комисията по досиетата.

"Мисля, че кандидатурата в момента е една подигравка с нашето минало и с българското общество", каза той и допълни: "Това е все едно да назначиш бракониера за горски". Според Радев номинацията на Антон Тодоров ще раздели обществото.

"Полицейските палки няма да решат проблема, напротив той се задълбочава". Така коментира Радев насилието в Каталуния вчера. Според него това е огромен проблем, не само за Испания, но и за Европа.

"Икономическата криза от 2008 година явно изостри егоизма и центробежните течения в Европа", каза още държавният глава.

При откриването на академичната учебна година по-рано Радев обясни, че мечтата му за България е справедливо и морално общество.

"Ще трябва да отстоявате справедливостта, от това зависи бъдещето ви, а от вас - бъдещето на България", обърна се той към бъдещите висшисти.

"Конформизмът не е път към щастието, бъдете критични и непримирими, когато става въпрос за ценности и отечество", допълни президентът. Той обясни, че днес младите българи са малко.

"Във всички времена студентите са съвестта на нацията. Затова вие сте призваните, ще трябва да промените радикално моралния климат в родината, да извлечете невежеството от обществения живот", каза още държавният глава.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар