Зима

Зима
Пролет

2 октомври 2017 г.

Пет неочаквани ползи за здравето от есента

Този красив и цветен сезон заслужава повече приветствие...
 
Много хора не обичат есента. 

Свързват я със студено време, с края на лятото, с края на слънчевите дни, с наближаването на зимата, с навличането на дрехи, с носенето на чадър в чантата.

Има много причини, по които човек би могъл да се настрои негативно, щом е с такава нагласа. Но есента има своите полезни за здравето влияния. Изследванията показват, че този красив и цветен сезон заслужава повече приветствие. 


Ето защо:

1. Лекото открехване на прозореца през есента нощем засилва имунните защити.

Множество изследвания по темата са доказали, че температурата в помещението за сън не трябва да е висока. Само така организмът може да се отърси от натрупания през деня стрес и да се подготви за някои специфични функции през нощта.

Лекото открехване на прозореца през есента позволява на имунната система да се подготви за зимата и сезона на вирусните инфекции. Освен това сънят ви ще е по-здрав.

2. Съзерцаването на красивите есенни цветове помага за подобряване на настроението.

Есента предполага прелестна палитра от цветове, кой от кой по-красиви и топли. Съзерцаването на тези нежни цветове стимулира мозъка да произвежда повече серотонин. Така настроението се подобрява, а преодоляването на депресивните състояния става по-лесно.

3. Есента предлага невероятен избор от много полезни храни.

Есенната реколта на плодове и зеленчуци е една от най-полезните. Консумираните през есента сезонни продукти са богати на много слънчеви витамини, минерали, обикновено са бедни на калории като тиквата, например, но са истинска бомба от полезни хранителни вещества.

4. Хормоналните промени през есента влияят добре на сексуалния живот.

Есента може да е истински афродизиак. Сезонът, в който ти се иска да се сгушиш на топло предразполага към интимности. Промяната в хормоналния статус също играе голяма роля в повишеното либидо.

5. Облачното време стимулира паметта.

Свежият и по-студен въздух през есента дава нов тласък на мозъка след горещото лято. Паметта се подобрява заради притока на свеж кислород.



 Az-jenata.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар