Зима

Зима
Пролет

21 октомври 2017 г.

Докога ще ги търпим?

Чалгата си бичи, керванът си върви. И така вече четвърт век...
 
Син на мафиот, син на министър и кандидат за вицепрезидент влизат в бар. Почват да се наливат с алкохол от сутринта - празнуват рожден ден. 

В ранния следобед вече солидно пийнали, единият синковец вади пистолет и почва да стреля на посоки...

Не преразказвам хроника от годините на ВИС и СИК в зората на демокрацията, нито сюжет от блокбъстър на Мартин Скорсезе. Това е реален инцидент, случил се преди дни в центъра на София, в близост до хотел, където след има няма два месеца ще отседнат европейските политици, участващи в събитията около българското председателство на Съвета на ЕС.

В драмата има и политически, и криминален, и чалгаджийски привкус, тъй като задържани заради инцидента бяха сина на царската екоминистърка Долорес Арсенова - Калоян, и неговия авер Йордан, който пък е рожба на известния в криминалните среди Злати Златев-Златистия. За празника си пък те поканили чалгаджията Радо Шишарката, който освен, че се кандидатира за вицепрезидент през ноември миналата година, е известен и като фолкпевеца на мафията, който през 90-те си докарваше десетки хиляди левове, пеейки песни за покойните шефовете на ВИС Васил и Жоро Илиеви, които сега гледат "от горе" с умиление, че има хората, които продължават "пътя им".

За малко обаче цялата тази драма да има нещастен край. Млад мъж се размина със смъртта, след като един от петте изстреляни куршума се удари в прозореца на дома му, намиращ се в непосредствена близост до бара, където младите мутри се наливали. Разбираемо, мъжът не пожела да излезе с лицето си пред медиите. Може би от страх, че хората на Златистия ще го докопат.

Редно е да се запитаме защо в 21-ви век някой изразява радостта си по подобен начин. Няма да е лошо и да се подсетим за инцидента във Виноградец отпреди няколко месеца. Случаят е подобен, да не кажем същият. Но е по-важно да се замислим какво постигнахме като общество за декада членство в Европейския съюз.

Изводът за жалост е - нищо! Защото продължаваме да търпим хората с мутренски манталитет и поведение, докато трупат богатството си, а после се възпроизвеждат в политиката. 


Чалгата си бичи, керванът си върви. И така вече четвърт век.

Атанаси Петров, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар