Зима

Зима
Пролет

21 октомври 2017 г.

Как да се измъкнеш сух между докладите

Докладите на ЕК бяха единственият стимул, който караше националните власти да спазват някакво благоприличие
 
От 2003 година насам ООН чества 9 декември като международен ден за противодействие на корупцията. 

България, най-корумпираната държава в ЕС, със сигурност ще има защо да празнува този декември, но не точно противодействието на корупцията, а по-скоро победата на корупцията.

По всичко личи, че следващият мониторингов доклад на Европейската комисия, която от десет години наблюдава напредъка на България в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията, ще е ако не последен, то най-много предпоследен.

Не са нужни доклади на ЕК, за да видим, че корупцията, която ни праща в дъното на всяка класация, е тук и може да се пипне всеки ден. Достатъчно е да видим случилото се тази седмица:
 

- Йордан Цонев ни сервира новината, че един от кръстниците на модела КТБ, Делян Пеевски, ще пише законопроект срещу разграбването на банката.

- Управляващи (ГЕРБ, патриоти) и опозиция (БСП и ДПС, като последните май са по-скоро към управляващите) влизат в концептуален сблъсък в Консултативния съвет за национална сигурност за това как и с какво трябва да се бори корупцията. Бият се в гърдите кой има по-по-най воля за борба с корупцията. Това докато едните (ГЕРБ) обясняват, че в шуробаджанашките назначения и обществени поръчки няма нищо лошо, а другите (БСП) се чудят какво да правят с дарение, получено от брат на депутат, задържан като участник в организирана престъпна група. А само месец и нещо по-рано заедно (управляващи и опозиция) и задкулисно си раздадоха листчетата с имената на членовете на ВСС, които трябва взаимно да подкрепят.


Докладите на ЕК бяха единственият стимул, който караше националните власти да спазват някакво благоприличие и противно на природата си, да правят стъпки, които помагаха на България да върви напред. Но механизмът няма да отпадне, защото България е изпълнила ангажиментите си, а заради комбинация от щастливи за управляващата класа фактори, заради които ЕК разхлаби хватката си през последните няколко години. Така с оправдания като политическата обстановка (от 2013 г. насам са се сменили шест правителствата) или с откровени димки (като новия антикорупционен закон) България ще успее да се шмугне до Румъния и да избяга от мониторинга.

С отпадането на наблюдението Брюксел ще си затвори очите за категоричния отказ на българските власти да направят прокуратурата отчетна и прозрачна. Защото, противно на твърденията на правосъдния министър Цецка Цачева от тази седмица, че невинаги корупцията е престъпление, за всички е ясно, че е. Това е престъпление, което се извършва от хора с власт. А единствената институция, която има правомощие да предава на съд обвинени в престъпление, е прокуратурата. Тя също е част от властта и съответно от проблема. 


Ето защо няма нищо учудващо в това, че нито управляващите, нито главният прокурор имат интерес от това да си развалят настроението - първите с реформи, вторият с обвинения. 

Това е същината на българския механизъм за разделение на властите, който ЕК не успя да разшифрова в продължение на десет години.



Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар