Зима

Зима
Пролет

25 октомври 2017 г.

Република Корея подкрепя присъединяването на България към ОИСР

България има потенциал да се превърне във врата за корейския бизнес към общия европейски пазар
 
"Република Корея подкрепя присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). От това ще спечели както България, така и ОИСР."

Това заяви на среща с президента Румен Радев министър-председателят на Република Корея Ли Нак-Йон, който е на посещение у нас. 

Това е първата външнополитическа визита на премиера на Република Корея в чужбина след поемането на поста през май 2017 г. По време на разговора на „Дондуков“ 2 Румен Радев призова за по-скорошното приемане на страната ни в ОИСР и за задълбочаване на търговско-икономическия обем и инвестиционното сътрудничество с Република Корея.

„Двустранният стокообмен от 200 млн. долара може да бъде значително увеличен, чрез задълбочаване на партньорството в сферата на информационните технологии, автомобилната индустрия и други области от взаимен интерес“, подчерта президентът. Българският държавен глава покани представители на компании от Република Корея да участват и в предстоящата Специализирана международна изложба за отбранителна техника, на която страната ни ще бъде домакин през 2018 г., за последващо разширяване на сътрудничеството в сферата на отбраната. 


Според министър-председателя Ли Нак-Йон със стратегическото си разположение в  Югоизточна Европа, благоприятната данъчна политика за инвеститорите и квалифицирания човешки капитал, България има потенциал да се превърне във врата за корейския бизнес към общия европейски пазар.

В рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС България ще бъде застъпник за задълбочаване на стратегическото партньорство между ЕС и Република Корея, подчерта още президентът Радев. Република Корея е единствената държава в Азия, с която ЕС има сключени споразумения за партньорство и сътрудничество и за свободна търговия.

По време на срещата министър-председателят Ли Нак-Йон благодари за принципната и последователна политика на България за постигането на дългосрочно и устойчиво разрешение на ситуацията на Корейския полуостров и призова този въпрос да бъде сред външнополитическите приоритети на Европейския съюз по време на  Българско председателство на Съвета на ЕС. Във връзка с това той изтъкна важната роля на България за стабилността на Балканите и възможността да споделим ценния си опит с Република Корея.

Българският държавен глава отправи покана към президента на Република Корея Мун Дже-ин да посети страната ни и прие покана да посети Република Корея. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар