Зима

Зима
Пролет

8 октомври 2017 г.

Испания може да замрази автономията на Каталуния

Премиерът Рахой няма да свиква предсрочни общи избори заради кризата
 
Испанското правителство би могло да приложи конституционните си правомощия да замрази автономния статут на Каталуния и да предотврати отделянето на областта от Испания."

Това каза испанският премиер Мариано Рахой в публикувано тази нощ интервю за вестник „Ел Паис“.

На въпрос дали ще активира член 155 от конституцията, който позволява на министър-председателя да разпуска регионално правителство и да насрочва нови избори в някоя област, Рахой отговаря: „Не изключвам абсолютно нищо, което е в рамките на закона (...) В идеалния случай няма да бъде необходимо да се прилагат крайни решения, но за да не стане това, нещата ще трябва да се променят“.

Рахой каза още, че възнамерява да остави в Каталуния командированите там заради референдума за независимост на 1 октомври 4000 служители от националната полиция, докато отмине кризата.

Премиерът консерватор добавя, че няма да свиква предсрочни общи избори заради кризата, нито ще ползва услугите на посредник за нейното преодоляване.

Междувременно вчера испанският министър на развитието Иниго де ла Серна предупреди, че още компании ще напуснат Каталуния, страхувайки се от плановете на регионалното правителство за отцепване от Испания, предаде АП.

Двете големи банки на Каталуния „КайшаБанк“ и „Сабадел“, енергийният гигант „Гас натурал“ и „Агбар“ – компанията, която доставя водата на Барселона, решиха през последните дни да преместят централите си в други части на Испания.


Няма коментари:

Публикуване на коментар