Зима

Зима
Пролет

20 октомври 2017 г.

Брат брата не храни, но чадърът хвърля сянка

Напоследък ставаме все по-често свидетели на демонстративното дебелоочие на представителите на т.нар. политически елит.
 
Едва отшумял скандалът около негласуваната от депутатите на ГЕРБ оставка на Делян Добрев заради "Кумгейт", и ето че и народните представители от БСП показаха, че не им пука за понятия като чест и достойнство.

Червената парламентарна група обяви, че подкрепя своя колега Георги Стоилов, чийто брат бе заловен при спецоперация на антимафиотите от ГДБОП в Русе. Както е известно, при акцията бяха задържани осем души, сред които и Илия Стоилов, брат на депутата, като от прокуратурата уточниха, че е разбита организирана престъпна група за разпространение на дрога и рекет.

Като оставим настрана съмненията за ролята на прокуратурата и ГДБОП като бухалка в ръцете на управляващите, размахвана в отговор на обвиненията в корупция от страна на опозицията, случаят в Русе е изключително показателен за обществения живот у нас.

Много малко му трябва на народа, пред чиито очи местни дерибеи, общинари, политици, ченгета най-демонстративно плетат мръсните си игри, да повярва, че е възможно брат на депутат да развива сенчест бизнес под чадъра на роднинството. Какво ли не му мина през главата на същия този народ - афери като "Батко и братко", разкрития за оплетени като черва магистрати, политици и съмнителни бизнесмени, мишени за "опраскване" , какво ли не... Но всички играчи в тези афери излизат все по-невинни, все по-чисти и подкрепата за тях е все по-категорична.

Такава е и подкрепата за Стоилов, демонстрирана от партията столетница. Той бил изслушан от Изпълнителното бюро на партията, после от парламентарната група и на всички им станало ясно, че брат брата не храни. Стоилов и брат му нямали обща фирма. Стоилов не е участвал в обществени поръчки и не е разпределял обществен ресурс, поясниха червените.  Колегиално като партийни другари заставаме зад Георги Стоилов, защото няма елемент на съучастие, обявиха те.

Поговорката обаче казва, че брат брата не храни, но тежко му, който го няма. Тежко и на партията, финансирана между другото и с подобни братови дарения, каквито в конкретния случай се оказа, че има. Вярно е, че става дума за 400 лв., а не за 400 000, но толкова му се откъснало от сърцето на човека. Най-смешното в историята е, че БСП се зарече да върне дарението от 400 лв., като в същото време не сваля подкрепата си от колегата си депутат.

В нормалните страни развитието на историята би било друго. В Португалия например вътрешният министър Констанса Урбану де Соуза подаде оставка заради пожарите в страната, отнели живота на десетки хора. И тя няма съучастие за пожарите - нито ги е раздухвала, нито е зависело от нея да не се развият, но жената преценила, че от лична и политическа гледна точка не е в състояние да остане на поста.

Лична, и политическа гледна точка... Драматични размисли, на които нашего брата толкова е чужд...

Георги Стоилов

Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар