Зима

Зима
Пролет

9 ноември 2017 г.

Комисията за конфликт на интереси не работи от 4 г., но ни струва 10 млн. лева

Комисията ще се запомни предимно със скандали, които компрометираха дейността й още в зародиш
 
Комисията с комично име КПУКИ (Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси) бе създадена през 2011 г. и широко рекламирана като ефективно оръжие срещу шуробаджанащината и корупцията във властта. 

В момент, в който държавата се тресе от скандали за облажили се кумове, кумички, стринки, лели и братовчеди на властници, въпросната комисия се спотайва, никой дори не се сеща да я сезира, пък и никой явно не разчита на това контролирано „оръжие“.

Истината е, че от 4 години комисията на практика на работи, а съставът й е на санитарния минимум. През 2013 г. от 5-ма, членовете й се стопиха до 3-ма, след отстраняването на злополучния Филип Златанов с прочутото „тефтерче“ и напускането на Сабрие Сапунджиева. Повече от година КПУКИ е с изтекъл мандат и решенията й могат да бъдат оспорени, но явно комисията е оставена на самотек до сформирането на новия антикорупционен орган, в който предстои да се влее.

Ако и занапред КПУКИ води битката срещу корпуцията със същите темпове, то до година-две няма да остане здраво място в държавата, наразядено от далавери. Равносметката дотук е печална. За 6 години КПУКИ е глътнала бюджет от близо 10 милиона лева, повечето за заплати на 36-те й служители, като средната заплата на борец срещу корупцията се връзва около 1800 лв. В същото време приходите, които се връщат към хазната от глоби за конфликт на интереси, възлизат на няколкостотин хиляди, тъй като само 30% от постановените решения се потвърждават от Върховния административен съд.

Комисията ще се запомни предимно със скандали, които компрометираха дейността й още в зародиш. През 2013 г. бившият председател на органа Филип Златанов бе подведен под отговорност за укриване и забавяне на преписки, за масово неуведомяване на прокуратурата и пр. В хода на разследването бе осветено и прословутото тефтерче на Златанов, в което той надлежно си записвал политическите поръчки – кого да „удари“ и кого не. Комисията бе демаскирана като поръчков орган за разправа с политически опоненти и вътрешнопартийни врагове, както  и за търговия с влияние.

Факсимиле от тефтерчето на Филип Златанов: Б.Б., Ц.Ц. и И.Ф. му нареждали кой да се удари и върху кой да се спусне властови чадър

Златанов бе принуден да напусне КПУКИ. Той бе осъден условно за прикриването на информация за конфликт на интереси срещу президента Росен Плевнелиев и съветничката му Димана Ранкова. Както писаха медиите, Златанов върнал услугата на Плевнелиев, който пък назначил майка му за управител на ВиК-Перник по времето, когато оглавявал регионалното министерство.

Междувременно „тефтерчето“ на Златанов изчезна от колата на експерт, бивш служител на Държавна сигурност. Мистерията бе обявена като кражба, която и до момента не е разкрита.

След тефтерчето, изчезна и самият Златанов. Преди година се разбра, че е напуснал тихомълком България и живее зад граница.

Престъплението не бе наказано, а реномето на КПУКИ беше съсипано. Оказа се, че органът, призван да се бори с корупцията по високите етажи на властта, на практика  я прикрива.

И така, Златанов си отиде, но „добрите му практики“ останаха. Буквално преди дни се разбра, че КПУКИ  забавила преписка за конфликт на интереси срещу хасковския кмет Георги Иванов до изтичането на абсолютната давност. Което, впрочем, не е трудно, като се има предвид, че по закон решенията се взимат с минимум 3 гласа „за“, тоест нужно е съгласието и на тримата налични комисари. Един да е против или с особено мнение, и преписката се забатачва до изтичане на давността.

Случаят с Иванов е особено показателен. Сигналът срещу него е подаден през 2014 г. и касае сделка на общината, от която се е облагодетелствала съпругата на кмета. КПУКИ признава, че поради липса на изискваното по закон мнозинство през февруари 2016 г. "не е успяла да постанови решение за установяване на нарушение по закона за конфликт на интереси". Това означава, че тогава е проведено гласуване, резултатът от което не е обявен. Вместо това се е чакало над година и половина да изтече давността. По същия начин са прекратени десетки сигнали през последните 4 г.

Така „липсата на мнозинство“ замени „тефтерчето“, което пък обяснява защо от 4 години парламентът отказва да попълни двете овакантени места в КПУКИ, а повече от година не избира нов състав, въпреки изтичането на 5-годишния му мандат през 2016 г.

Междувременно и.д. председателят на КПУКИ Николай Николов, назначен от президентската квота още по времето на Георги Първанов, написа няколко труда за научно-практическите аспекти и съвременните подходи при разкриването и предотвратяването на конфликта на интереси. Не се е чуло обаче КПУКИ да се е самосезирала по някой от нашумелите напоследък случаи за шуробаджанащина в местната власт, въпреки огромния им обществен резонанс.

Сега същата тази „куха“ структура, с отработените й през годините похвати да прикрива корупцията на „нашите“ във властта, ще стане част от новата агенция за борба с корупцията, предлагана от ГЕРБ. В образуванието ще се влеят още няколко „кухарки“ – КОНПИ (Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество),  Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към МС, звеното от Сметната палата, свързано с дейността по отменения Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, както и съответната специализирана дирекция от ДАНС за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности.

От ГЕРБ се опитват да убедят обществото, че сборът от няколко нули ще доведе до пълноценна борба с корупцията по върховете на държавата. При това настояват те да си избират „шапката“ на това голямо нищо. Новият момент в преформатирането и централизирането на борбата с корупцията, е идеята на тези хора да им се даде правото да използват специални разузнавателни средства (СРС). Това е все едно да замениш тефтерчето на Златанов с калашников. 


Отстрелът на политически врагове ще е шумен и мигновен.



Атанас Добрев, Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар