Зима

Зима
Пролет

12 ноември 2017 г.

Ти помниш ли, когато фабриките бяха левче

Когато си вече десетилетие на власт, не може да се измъкваш от всичко, като обвиняваш миналото...
 
За да избегне взирането в неговото вече почти десетилетно управление, премиерът Борисов и депутатите му се втурнаха да търсят престъпления далеч в миналото. 

За топ криминално деяние от определящата се за дясна партия обявиха приватизацията, т.е. връщането на частния сектор в икономиката. Сега юристите му се борят със задачата как да направят възможна противоконституционната идея за удължаване на давността със задна дата.

Погледнато през очите на хората, особено в страна, където много от заводите от соца затвориха, приватизацията наистина може да изглежда мръсна приказка. Но виновни за това са били управляващите - първо, масовата приватизация разпредели много активи в основно червени приватизационни фондове, организирани от хора, които си нямаха идея как се прави бизнес. 


После точно политиците диктуваха на директорите на приватизационната агенция как да напишат условията, за да свият конкуренцията и да стигнат до избрания фаворит (прясна справка с продажбата на "Булгартабак" от първия кабинет "Борисов"). 

Истината е, че дори е учудващо, как стотици от предприятията всъщност попаднаха в добри стопани и днес не само са оцелели, но са и порасли десетки пъти. И тяхната добавена стойност е тази, която сега ГЕРБ приватизира, като се хвали с ръста на икономиката.

Но да си представим, че Борисовата идея се осъществи и масово започнат разследвания. Прокуратурата ще обвини (въобще незадължително основателно) стотици купувачи. Така ще предизвика инвестиционен ад, защото законите позволяват в такива ситуации да се блокират активи, сметки и т.н. И второ, правен хаос, защото се удря директно по сигурността на собствеността.

А всъщност истината е проста. Когато си вече десетилетие на власт, не може да се измъкваш от всичко, като обвиняваш миналото. 


Тези дни държавата се готви да похарчи 820 млн. лв. за нови бойни кораби. Кандидатът е един, просто защото документите за поръчката бяха само на български. Този един кандидат до дни ще бъде избран за победител - секретно. 

Това не се нарича приватизация, но идеята е същата - просто се краде по друг начин.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар