Зима

Зима
Пролет

12 ноември 2017 г.

С носталгия към мавзолея

Тъкмо замениха Осмоъгълния пред НДК с Лъва на Първи и Шести пехотен полк, и - ново двайсет.
 
Вдигат "Бронзовата къща" на мястото на мавзолея. 

И за двете рокади общинарите се изпокараха, но първата можем само да приветстваме. А втората нещо не я разбираме и буди подозрения.

Първо представиха проекта като бронзов, но май щял да бъде от месинг. "Най-голямата в света" и "най-скъпата в европейски мащаб" скулптура е всъщност само на хартия, защото е представяна единствено като макет с умалени размери. За автора Пламен Деянофф ни казват, че е българо-австриец. Проектът бил на фондацията му, но подкрепен от много задгранични институции. Учил дърворезба, но преминал към метал. Възрожденските мотиви пък са на една линия със средновековните, а моделът бил Хрельовата кула на Рилския манастир.

Вярно - прилика има, но прилича и на други неща. Разбираме, че трябва да се сложи нещо за европредседателството, но защо точно това? Било временно - само за няколко месеца, но общината ще излива бетонов фундамент, след като разкърти сегашния. Било подарък от Австрия, но столичният бюджет ще поеме разходите за охрана и организиране на културни прояви, понеже следващата година е обявена за европейска година на културното наследство.

В тази връзка твърдят, че "Бронзовата къща” била функционален обект. Във вътрешната й част имало зала, която да се използва за различни културни прояви - концерти, представления, изложби и други. От рисунките обаче не личи да има зала. Как в нея ще изнасят концерти, като в основата си е квадрат със страни по 7 метра - колкото един средно голям хол.

От общината твърдят, че проектът привлякъл вниманието им, след като Австрия го предложила като общ "културен мост" между двете държави, които през следващата година ще председателстват последователно Съветът на ЕС. Български архитекти изпратиха обаче отворено писмо, в което задават серия въпроси на местната власт и австрийското посолството. Включително и основните - как точно са избрали "Бронзовата къща" и мястото за нейното поставяне. И дали Виена би приела подобно нещо в центъра си.

Отговорът е, че общината няма пари да финансира подобни проекти, защо да не ги приеме безплатно. Деянофф пък беше сравнен с Кристо Явашев, затова сам си избрал мястото и те приели. Така за първи път можело да се покаже съвременно изкуство в такъв мащаб, и то на световно признат български автор. Само дето доскоро не бяхме го чували. Нито пък опаковките на Кристо са приети еднозначно за изкуство, по-скоро обратното.  

Извън пазарните и естетически съображения са налице обаче и идеологически. С довода, че мястото на бившия мавзолей се свързва само със социализма, Деянофф иска то да стане форум за дискусии. Представяме си какви ще са те на това място - червени срещу сини бабички. Защо ли след три десетилетия преход у нас се дискутира все същото - при социализма ли беше по-добре, или при демокрацията? С добавката, че такава демокрация е по-зле от турско робство.

А тази "Бронзова къща" си бие всъщност на... мавзолей, който идва от страната, припозната от комунистическата номенклатура за Мека на откраднатото от народа. Мумия няма, но намирисва повече на приемственост, отколкото на промяна - иначе можеха да направят катедрален храм на името на Св. Иван Рилски. Така, както пъпът на Виена е катедралата "Свети Стефан". Ако някой може да измисли нещо по-подходящо за това място, да заповяда! Но след кича с фалшивите камънаци в Ларгото кой да направи катедрала?!

Иначе, както винаги, има песимисти и оптимисти. Първите твърдят, че освен на мавзолей къщата на Деянофф прилича на кафез и зандан. Вторите пък смятат, че тя става поне за катерушка на децата, за чието обезопасяване общината трябва да помисли. Най-черногледите стигат до мрачния извод, че пред това нещо мавзолеят бил за предпочитане. 


Дискусията е, значи, налице, пък кой знае - и Айфеловата кула е била временна...

 Огнян Стойчев, Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар