Зима

Зима
Пролет

26 ноември 2017 г.

Вежди Рашидов: В България остава онова, което не става за чеп за зеле

"Сериозни култури и държави са загинали, така че да не си правим илюзии, че малка държава като България ще издържи."
 
"В България няма безработица, има липса на квалифицирана работна ръка. Това е драмата на България. Ние образоваме добре децата. Държавата инвестира много пари. Създаваме квалифицирани кадри и ги изпращаме да служат на друга държава и да плащат данъци на друга държава. Тук остава онова, което не става за чеп за зеле. И това не е добре за държавата. Това е пътят за закриване на една държава", заяви Вежди Рашидов по БНТ. 

"Аз всеки ден виждам пред очите си как се източва можещото, образованото, читавото, което разчита на две ръце и мозък, и все повече остава това, което не става за нищо и което навън не може да оцелее", каза още той. 

"Сериозни култури и държави са загинали, така че да не си правим илюзии, че малка държава като България ще издържи", каза още той.

Рашидов също така сподели, че синът му е напуснал България, защото дъщерите му са били тормозени в училище заради "просташкия образ", който някои медии са изградили на дядо им.

Той сподели, че не съжалява, че не е министър на културата и в сегашното правителство. Бил е министър достатъчно дълго време, а е и настъпил период на демотивация, заради множеството хора, които са критикували културните му проекти като Ларгото и „Квадрат 500" в София.

"Обичам свободията, а не свободата. Искам да се върна към амплоато си на творец. В България никой не е свикнал да се отказва. Благодаря на премиера Борисов, защото бях до последно в кандидатурата, но имам нужда от почивка. Непрекъснато имаше дежурни, които ме обвиняваха в кражби и измами", каза Рашидов.



Той отбеляза, че и диагнозата му за рак също е изиграла ключова роля в решението му, но сподели, че сега се чувства много по-добре. Рашидов се похвали с предстоящите си изложби, като най-скорошната ще е по повод рождения му ден на 14 декември, където ще се изложат западноевропейски картини в живопис, както и реставрирани картини. Специално място ще намери платно на Рембранд. 

Вежди Рашидов допълни, че му предстои изложба с лични творби по време на европредседателството, както и изложби в Люксембург и Третяковската галерия в Москва.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар