Зима

Зима
Пролет

18 ноември 2017 г.

Целият преход - на масата

Новата постановка на "Ревизор" със специалното участие на мутрите във властта се очертава като хитова в културно-политическия календар...
 
Казват, че в нощта на смъртта си Гогол се разплакал, но се и зарекъл: "Ще продължа да се смея през сълзи!" 

Същото е, като да гримасничиш пред лъжите на поредните мними Ревизори на прехода. Или да очакваш процентът Мъртви души сред електората да възкръсне, за да види сметката на "паралелната държава". 

Кое е новото? Че няма ново! Всичко е популизъм и демагогия. Какво стана например в скандала с роднинските назначения. Не били суджуко-баджанаци по партийна линия, а най-ми били дрийм-тиймове по места и... роднинско-партийна селекция. 


Каква е разликата? Тази, че в политиката е пълно с дебили, които така и не разбраха смисъла на прехода от тоталитаризъм към демокрация.

По същата причина не стана ясно какво влага опозицията от БСП в обясненията към ГЕРБ за "паралелната държава". Опозицията не е ли част от държавата, включително и паралелната, щом като присъствието й на държавната софра е неизменно? 


Какво има да се ревизира, особено със задна дата, след като всичко, което можеше да бъде откраднато, беше не само откраднато, но и препродадено? А някои от баш приватизаторите са вече покойници. 

И на какъв принцип ще проверяват кой е откраднал, кой ще връща или ще доплаща? Но за откраднатото никой не говори. Иде реч за възмездие, но правилата за търсенето му тънат в мъгла. Намеренията - също.

Партиите нямат проблем и в замерянето с ревизии - направо са си лика-прилика. Щом  ГЕРБ се захващат с касовата приватизация, БСП хвърля на масата и масовата, барабар с концесиите и групировките на прехода. Но нали повтарят от години, че преходът е приключил. Според едни - успешно, понеже държавата била лош стопанин. Според други - трагично, защото тя била обрана до шушка, при това няколко пъти. Но ако е няколко пъти обрана, какво да й ревизираш на тази държава? Нито активите са останали, нито контролът го има. Ако имаше такъв, трябваше да има наказани. А с конституционни промени да се разчистват сметки с партийния враг е направо смешно.

Призивът на левицата "мутрите на прехода" да излязат от политическото ръководство на държавата също е странен. Коя законно избрана мутра очакват да си тръгне сама от властта?! В БСП готвели антикорупционен вот на недоверие за кабинета, но и те знаят, че такъв управленски "геноцид" няма да мине в навечерието на европредседателството.

Представяте ли си кошмарната сцена на няколко хиляди еврократи, които крачат шокирани сред руините на българската държавност и безвластие? Та нали ако мутрите напуснат властта,  ще излязат пак на улицата и се връщаме отново в началото на уж приключилия преход. Не че те са спрели да се трепят. Но по-добре обръчи и кръгове, отколкото трибуквени групировки - стига някой да съзира разликата.

Освен това управляващите уверяват, че въпросът за мутрите във властта "не реферира към премиера", а към опозицията.

От личните нападки пък да му се доплаче на човек. Какво значение има "Техноимпекс" ли е отмъкнат или "Булгартабак", щом като всеки си е прибрал комисионите? Е, в парламента се разхождал човек, който се занимава с наркотрафик и купуване на гласове от затворници. Но никой не смее да го назове. Изглежда, добре си е свършил работата, щом са го изпратили там. Иначе цялата партийна върхушка декларира, че е готова да излъчи още утре екипи и да започне основният разговор за всички теми на неслучилия се преход.

Както обобщи Корнелия Нинова: "Целият преход на масата!" Но с оглед сътрапезниците се сещаме за тезата на неин виден съпартиец, че вината се поема с мезета.

С оглед изложеното новата постановка на "Ревизор" със специалното участие на мутрите във властта се очертава като хитова в културно-политическия календар. 


Препоръчваме горещо финалната сцена, при която публиката отново ще се смее, макар да й се реве. 


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар