Зима

Зима
Пролет

18 ноември 2017 г.

Искали сте, обаче не сте имали желание

ЕК и много от европейските лидери предпочитат да неглижират ситуацията в София, хващайки се за имагинерни обещания за реформи
 
"Въпреки че комисията все още не може да заключи, че някой от показателите е изпълнен в задоволителна степен на настоящия етап, тя остава на мнение, че с непрекъснато политическо лидерство и решимост за постигане на напредък в реформата България би трябвало да може да изпълни оставащите препоръки по МСП в близко бъдеще."

Заключителното изречение в мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и борбата с корупцията на 10-ата година от приемането й в ЕС може да се нарече юбилеен апотеоз на безсилието. Ако го преведем с обяснението на младия ром от "Господари на ефира" защо не е гласувал на референдума миналата година, ще гласи: "Искали сте да имате правов ред и борба с корупцията, обаче не сте имали желание."

Подобно заключение можеше да бъде направено и от по-ранните доклади на ЕК - вече 17 на брой. Разликата сега е, че комисията вече се опитва да се измъкне от капана с мониторинга, в който сама се хвана. За нея е еднакво рисково да обяви и че има, и че няма напредък в борбата с корупцията: в първия случай неизменно ще се наложи да се самооборва, във втория - да отговаря за какво са отишли милиардите на европейските данъкоплатци.

От ЕК са наясно със ситуацията у нас, но също така са наясно, че няма как в България да има кардинална промяна, без промяна в политическата класа - това Брюксел няма как да извърши, то е работа на българските избиратели. Затова опитът е сега на България и Румъния да се дадат някакви формални критерии (определени в началото на годината), които и двете страни да изпълнят, така че да се прекрати безсмисленият мониторинг.

Допълнително, правителството на Бойко Борисов печели точки, че не предизвиква директно Брюксел. След скандалите с Полша, Унгария и Малта, на които очевидно се отдава по-голямо значение, отколкото на периферната България, ръководството на ЕК и много от европейските лидери предпочитат да неглижират ситуацията в София, хващайки се за имагинерни обещания за реформи.

Надеждите, че някак си ЕС ще ни измъкне от собствените ни проблеми, са илюзия. Докато България не започне да застрашава жизненоважни интереси на ЕС (както беше в Гърция), делото за спасяването на България си е работа на българските данъкоплатци.


Няма коментари:

Публикуване на коментар